Markthal Rotterdam wint prijs voor beste winkelcentrum ter wereld

Creative Commons by Zanderxo_Wikimedia
Foto Zanderxo Wikimedia

De Rotterdamse Markthal van ontwikkelaar Provast is wederom in de prijzen gevallen, ditmaal tijdens RECON in Las Vegas, ’s werelds grootste conferentie voor winkelvastgoed. Jurjen Thomas en Hans de Jong van Provast namen hier de VIVA Best of the Best Award in ontvangst van ICSC.

Een bekroond ontwerp

De Markthal in Rotterdam is een markant woon- en winkelgebouw rondom een moderne markthal en werd in oktober 2014 geopend door koningin Máxima. Provast kreeg voor de realisatie van het gebouw al meerdere prijzen, waaronder de NRW Jaarprijs, de MIPIM Award (beste winkelcentrum), de NEPROM-prijs (locatieontwikkeling), de MAPIC Award (beste stedelijke retail) en de FGH Vastgoedprijs. Nu kan daar ook de VIVA (Vision, Innovation, Value and Achievement) Best of the Best Award van ICSC aan worden toegevoegd. ICSC is een wereldwijde organisatie voor de winkelcentrabranche met 70.000 leden in meer dan 100 landen. Deze VIVA award wordt uitgereikt aan de beste onder de winnaars van de ICSC Shopping Center Award die per continent wordt uitgereikt, waarbij de Markthal de Europese winnaar was. Een woordvoerster van Provast noemt de award de “de kers op de taart.”

Marcel Kroes: “vooral toeristen en dagjesmensen”

Ondanks de vele onderscheidingen voor het gebouw hebben veel ondernemingen in de Markthal het moeilijk. Bezoekers van de Markthal zijn voornamelijk toeristen en dagjesmensen, bewoners van Rotterdam laten de Markthal meestal links liggen als het gaat om bijvoorbeeld dagelijkse boodschappen. De gemeente Rotterdam wil nu kijken naar de mogelijkheden om het aanbod in de Markthal hier beter op af te stemmen. De Wereld van Smaak, één van de grootste huurders in de Markthal, vroeg eerder deze maand nog een faillissement aan. Volgens Marcel Kroes, directeur van de Markthal, was dit ook te wijten aan een aanbod dat niet was afgestemd op het grootste deel van de bezoekers: de toeristen.