Meer dan kwart huizen boven vraagprijs verkocht

CC0 Pixabay
Foto Pixabay

Het aantal huizen in Nederland dat boven de vraagprijs wordt verkocht wordt steeds groter. Dit blijkt uit cijfers van vastgoeddataverwerker Calcasa. In het tweede kwartaal van 2017 wisselde 28% van de woningen voor een bedrag boven de oorspronkelijke vraagprijs van eigenaar.

Oververhitte woningmarkt breidt zich uit

Verschillende partijen spreken inmiddels over een oververhitte woningmarkt en ook Calcasa zegt dat deze cijfers daarop kunnen duiden. In vergelijking met de woningmarkt vlak voor de crisis ligt het aantal huizen dat boven de vraagprijsprijs wordt verkocht fors hoger, voor de crisis was dit namelijk 9%. Dat de woningmarkt in de randstad erg krap is, was al langer bekend. In Amsterdam werd in maar liefst 79% van de gevallen meer geboden dan de vraagprijs. Ook buiten de grote steden worden huizen echter steeds duurder. Met name de gemeenten rondom de grote steden ondervinden nu ook flinke prijsstijgingen.

Boelhouwer: “prijzen zullen voorlopig niet dalen”

Het aantal verkochte woningen op jaarbasis kwam in het afgelopen kwartaal uit op 276.000, een record. Het aanbod daalde echter naar 152.000 eind juni, waardoor beschikbare woningen steeds schaarser worden. Mede hierom verwacht hoogleraar Peter Boelhouwer niet dat de woningprijzen binnen afzienbare tijd zullen dalen. Tegenover RTL Nieuws weerlegt hij met cijfers echter dat men in paniek moet raken, huizen zijn nog steeds goed te betalen, aldus Boelhouwer. Ook de Rabobank verwacht dat de huizenprijzen verder zullen stijgen: in 2017 met 7,6%, in 2018 zal deze stijging zich met nogmaals 7% doorzetten.

DELEN