Miljoenen stromen binnen voor wederopbouw Notre-Dame

Foto Pixabay

Nog geen dag na de verwoestende brand in de Notre Dame hebben grote namen uit de Franse en internationale zakenwereld honderden miljoenen euro’s toegezegd voor de wederopbouw van de Parijse kathedraal. Ook de stad Parijs en het gewest Île de France stellen tientallen miljoenen euro’s beschikbaar. Politieke en religieuze leiders beloven Frankrijk te steunen. President Emanuel Macron beloofde maandagavond al de Notre Dame te herbouwen.

Miljoenendonaties

De Franse miljardairs François-Henri Pinault (Kering Group), Bernard Arnault (LVMH Group) en hun zakenimperia doneren 100 en 200 miljoen euro. Olieconcern Total, eveneens een Franse gigant, schenkt 100 miljoen euro. Ook andere bedrijven als BNP Paribas, Capgemini, Groupe Duval en Amerikaanse organisaties stellen financiële middelen beschikbaar, hoewel concrete bedragen uitblijven. De stad Parijs en het gewest Île de France maken 50 en 10 miljoen euro vrij, onder meer voor noodhulp om de direct noodzakelijke herstelwerkzaamheden te bekostigen. Ook op inzamelingswebsites stroomt het geld binnen. De restauratie van de Notre Dame was al vóór de brand gaande, met een budget van circa 150 miljoen euro. Dat bedrag mag waarschijnlijk worden verdrievoudigd, stelde Michel Picaud van de stichting Vrienden van de Notre Dame van Parijs.

Hidalgo: “Grote internationale conferentie voor restauratie”

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, kondigde dinsdag aan in de komende weken een conferentie te willen beleggen. Hier wil zij internationale donateurs en deskundigen bijeenbrengen om de wederopbouw te realiseren. Franse ministers vergaderden hier dinsdag al over met premier Edouard Philippe. Europese leiders bieden Frankrijk hun hulp aan. “Steun uit de hoofdsteden van Europa zou een gebaar van solidariteit zijn”, aldus EU-president Donald Tusk. “De EU is door meer verbonden dan door verdragen.” Ook Rusland en het Vaticaan zeggen hun steun toe, onder meer door hun kunst- en restauratie-experts beschikbaar te stellen.

DELEN