Miniatuurstad Madurodam wordt iets groter

by Cqui_Wikimedia
Foto Cqui Wikimedia

Het College van B&W van Den Haag heeft overeenstemming bereikt met Madurodam over een uitbreiding van 0,6 hectare. Dankzij de uitbreiding wordt de miniatuurstad toekomstbestendig en levert het de lokale economie banen en inkomsten op. Naar verwachting zal de Haagse gemeenteraad voor de zomer een uitspraak doen over het voorstel van het college.

Hoge eisen aan ecologie en natuur

De onderhandelingen over de uitbreiding hebben jaren in beslag genomen. Twee jaar geleden benaderde Madurodam de gemeente met een voorstel om 4,5 hectare naastgelegen bos te gebruiken voor de uitbreiding. Door de ligging van Madurodam tussen meerdere stadsparken worden er strenge ecologische eisen gesteld aan uitbreidingen van de mini-attractie. Uiteindelijk hebben de gemeente Den Haag en Madurodam de plannen zo afgestemd dat zowel in de economische behoeften van de miniatuurstad als het behoud van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur wordt voorzien. De uitbreiding zal ten koste gaan van 0,6 hectare bos, dat elders bij Den Haag zal worden gecompenseerd. In Madurodam zelf worden ook ecologische maatregelen genomen, zoals het gebruik van groene daken.

Revis: “Een win-win oplossing”

Wethouder Revis van Stadsontwikkeling Kerngebieden spreekt van een win-win situatie. De uitbreiding van een van de bekendste dagattracties van Nederland geeft een economische impuls aan de stad en daarnaast wordt het ingenomen groen niet alleen elders gecompenseerd maar zelfs verder uitgebreid. Volgens wethouder Klein van Stedelijke Economie levert Madurodam Den Haag nu 500 banen en €27 miljoen aan inkomsten op, dankzij de uitbreiding groeit dit naar verwachting naar 647 banen en €35 miljoen aan inkomsten. Als de Haagse gemeenteraad ook met het plan instemt kan het uitbreidingsproject verder uitgewerkt worden.