Minister BZ laakt snelheid gemeenten in woningbouw

Foto Wikimedia

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken blijft van mening dat het de verantwoordelijkheid van gemeenten is om sneller woningen bij te bouwen. Eerder dit jaar stelde zij al dat gemeenten niet creatief genoeg waren in het vinden van geschikte bouwgrond. Nog voordat de ministerraad vrijdag begon, liet zij haar ongenoegen aan de NOS blijken: “Het mag allemaal wel wat sneller”.

Ollongren: “Op alle fronten te weinig aanbod”

In mei stelde Kajsa Ollongren de Nationale Woonagenda op, waarmee zij samen met een brede vertegenwoordiging van de woningbouwsector het doel hoopt te verwezenlijken om jaarlijks 75.000 woningen bij te bouwen. “Gemeenten hebben de sleutel in handen”, stelt Ollongren nu. De 75.000 nieuwbouwwoningen zijn nodig om in 2025 aan de behoefte te kunnen voldoen, maar om dat aantal te halen is volgens Ollongren een versnelling van de bestaande plannen nodig. Tegenover BNR Nieuwsradio herhaalde zij haar standpunt: “Op dit moment is er op alle fronten te weinig aanbod [en] dat merken de gemeenten en vooral hun inwoners.” Gemeenten investeren volgens haar te weinig in nieuwbouwprojecten en moeten sneller bouwvergunningen afgeven.

Kritiek over en weer

Gemeenten waren eerder dit jaar niet te spreken over de kritiek van de minister. Zij vonden dat de Rijksoverheid zelf onvoldoende deed om de situatie in de bouw te verbeteren en door ongunstige maatregelen en belastingen juist deels verantwoordelijk was voor de huidige stand van zaken. Zelfs nu Ollongren met hen om de tafel is gegaan, vindt zij hun inzet dus onvoldoende. Volgens Ollongren moet er een inhaalslag worden gemaakt nu de crisis in de bouw voorbij is.

DELEN