Mogelijk 100.000 woningbezitters onnodig in de problemen bij aflopen aflossingsvrije hypotheek

Foto Pixabay

De Hypotheekshop en Vereniging Eigen Huis (VEH) roepen geldverstrekkers op alle aflossingsvrije hypotheken te verlengen van 30 naar 75 jaar, of om geen einddatum vast te stellen. Uit eigen onderzoek onderzoek blijkt dat de overgrote meerderheid van de huiseigenaren zijn hypotheek nu en in de toekomst verwacht te kunnen betalen. Daarentegen voorzien zij problemen wanneer een forse aflossing vereist is. Dat is mogelijk een voorwaarde voor verlenging wanneer de looptijd van een aflossingsvrije hypotheek is verstreken.

De la Porte: “100.000 woningbezitters onnodig in de problemen”

Met de oproep aan financierders willen De Hypotheekshop en VEH oudere huiseigenaren beschermen. De maandelijkse hypotheeklasten opbrengen is voor veruit de meerderheid van de huiseigenaren geen probleem, nu niet (97 procent) en naar verwachting ook niet in de toekomst (95 procent), terwijl een plotselinge forse aflossing dat wel zou zijn. De Hypotheekshop en VEH roepen daarom op de maximale looptijd van aflossingsvrije hypotheken te verlengen. “Anders komen naar schatting 100.000 woningbezitters onnodig in de problemen”, voorspelt Hans André de la Porte van VEH.

Verkopen of verlengen

Wie na het verstrijken van de maximale looptijd een aflossingsvrije hypotheek niet kan aflossen, kan ervoor kiezen het huis te verkopen en gehuurd te gaan wonen. Met de opbrengst van de huisverkoop kan de bank worden betaald. De voormalige huizenbezitter heeft vervolgens een huurprijs op te brengen, die vaak hoger is dan de maandelijkse lasten van de hypotheek. Een andere optie is de looptijd van de hypotheek verlengen, maar daarvoor is soms een gedeeltelijke aflossing vereist. Dat is voor velen problematisch, blijkt uit het onderzoek. In een reactie laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten dat verlenging over het algemeen mogelijk is, als er geen betalingsproblemen zijn of worden verwacht. Dat gebeurt echter niet altijd zonder deze deels af te lossen.