Monumenten krijgen dit jaar €34 miljoen voor restauratie

Foto Pixabay

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) heeft bekend gemaakt dat het kabinet dit jaar €34 miljoen uittrekt voor de restauratie en het groot onderhoud van (rijks)monumenten, molens en mobiele erfgoederen. Het gaat in totaal om 27 projecten, variërend van grote kerken tot historische boerderijen. De overheid neemt 70% van de kosten van deze projecten op zich, de overige 30% dient door de eigenaar bekostigd te worden.

Van Engelshoven: “Monumenten geven verhalen van ons land een gezicht”

Volgens Van Engelshoven is het belangrijk om monumenten te onderhouden, omdat zij de geschiedenis van ons land een gezicht geven en plekken aantrekkelijk maken voor bewoners en bezoekers. Het uitgetrokken geld wordt verdeeld over monumentaal erfgoed, molens en mobiel erfgoed. Het grootste deel, €29,5 miljoen, is bestemd voor de restauratie, herbestemming en verduurzaming van de eerstgenoemde groep. Het meeste geld is uitgetrokken voor grote monumenten als de Stevenskerk in Nijmegen (€5,5 miljoen), de Grote Kerk in Breda (€4,9 miljoen) en de Domkerk in Utrecht (€2,1 miljoen). Ook kleinere monumenten, waaronder enkele boerderijen, krijgen geld voor restauratie.

Mobiel erfgoed toegankelijker

Naast de grote en kleine monumenten wordt er €3,5 miljoen vrijgemaakt voor het onderhoud aan molens. Van dit bedrag kunnen ongeveer 50 molens van groot onderhoud worden voorzien. De laatste €1 miljoen is bestemd voor mobiel erfgoed (historische vliegtuigen, treinen, schepen, etc.). Met dit geld moet het mobiele erfgoed toegankelijker worden gemaakt voor het grote publiek. Nu is dit soort erfgoed dikwijls alleen makkelijk te bewonderen door de eigenaren.

DELEN