Negen genomineerden voor Gebouw van het Jaar

Creative Commons by Vysotski_Wikipedia
Foto Vysotski Wikimedia

De branchevereniging voor Nederlandse Architectenbureaus (BNA) reikt ieder jaar de prijs uit voor het beste gebouw van het jaar. Daarnaast zijn er verschillende categoriewinnaars, eervolle vermeldingen en een publieksprijs. Van de 113 inzendingen heeft de jury 21 geselecteerde gebouwen bezocht, waarvan er nu negen zijn genomineerd voor BNA Beste Gebouw van het Jaar 2017. Op 19 mei worden de winnaars bekendgemaakt in ASR Utrecht.

Vier categorieën

Met de jaarlijkse prijsuitreiking wil BNA voor zowel professionals als het grote publiek benadrukken wat de meerwaarde van architectuur is voor opdrachtgevers en de samenleving. Buiten de algehele winnaar worden er ook vier categoriewinnaars bekend gemaakt. Deze categorieën zijn ‘Identiteit & Icoonwaarde’, ‘Particuliere Woonbeleving’, ‘Stimulerende Omgevingen’ en ‘Leefbaarheid & Sociale Cohesie’. Enkele van de genomineerde gebouwen zijn de OV Terminal van Breda, Agaathhof in Groningen, SintLucas College in Eindhoven en De Smaragd in Amsterdam. Drie van de negen genomineerde gebouwen bevinden zich in Amsterdam.

Wijers: “De Nederlandse architectuur is heel divers”

De zeskoppige jury wordt voorgezeten door bestuurder en oud-politicus Hans Wijers. Volgens Wijers zijn de inzendingen net zo divers als Nederland zelf. “Er viel zonder meer wat te kiezen, de meerwaarde van architectuur voor mens en maatschappij is bij elk van de gebouwen tastbaar.” Fred Schoorl, directeur van BNA, benadrukt dat het bij deze uitreiking niet gaat om het meest spectaculaire gebouw, maar om het beste gebouw. Daarmee hoopt hij anderen te inspireren en te laten nadenken. “Zijn we wel de goede dingen aan het maken en waarom is bouwkwaliteit cruciaal voor onze kwaliteit van leven en werken?”