Nieuw hoofdkantoor Google in Londen uitgebreid ondanks Brexit

Public Domain
Foto Public Domain

Google heeft aangepaste plannen voor het nieuwe hoofdkantoor in Londen gepresenteerd. In 2013 werd reeds akkoord gegaan met een ontwerp van architectenbureau AHMM, maar dit plan is nu vervangen door een uitgebreider ontwerp van BIG en Heatherwick Studio. De uitbreiding van het miljardenproject is opvallend, aangezien men eerder verwachte dat de Brexit buitenlandse bedrijven zou verdrijven uit het Verenigd Koninkrijk. Als het nieuwe plan wordt goedgekeurd begint de bouw in 2018.

Vorige ontwerp te saai

In 2013 werd door Google besloten om voor 1,2 miljard euro een nieuw hoofdkantoor te bouwen naast het King’s Cross treinstation in Londen. Het zou een verdubbeling van het vloeroppervlak opleveren ten opzichte van het huidige hoofdkantoor in Londen. Naar verluid vond Larry Page, een van de oprichters van Google, het eerste ontwerp van AHMM te saai, waardoor er nu is gekozen voor een uitgebreider plan van het Deense BIG en het Britse Heatherwick Studio. De hoofdaannemer is BDP; eerst kwam het Nederlandse BAM nog in aanmerking, maar zij zagen er van af toen er strengere aanbestedingseisen bekend werden gemaakt. In het nieuwe plan is ruimte voor een zwembad, massageruimtes en een grote daktuin van 8.590 m2 waarin de werknemers rondjes kunnen hardlopen. Het 330 meter lange gebouw met elf verdiepingen krijgt een oppervlakte van 80.819 m2. In de plint is 4.375 m2 beschikbaar voor winkels en een evenementenruimte.

Pichai: “computerwetenschap heeft grote toekomst in VK”

Toen voor de Brexit werd gestemd in het voorjaar 2016 bestond even de angst dat de plannen zouden worden afgeblazen, maar in november van dat jaar werd definitief doorgang gegeven aan het nieuwe hoofdkantoor in Londen. Sadiq Khan, burgemeester van Londen, moest toen toegeven dat investeringen uit de technologische sector ook na de Brexit robuust blijken. Google-directeur Sundar Pichai onderstreepte dit, maar voegde daar wel aan toe dat de strengere immigratiewetgeving tegen de Google-idealen ingaan. Het nieuwe hoofdkantoor moet uiteindelijk 3000 nieuwe banen voor Londenaren op gaan leveren. Als het nieuwe ontwerp wordt goedgekeurd door Camden Council begint de bouw in 2018.