Nieuwe kantoorgebouwen in Amsterdam wegens schaarste

Creative Commons by Shv0208_Wikimedia
Foto Shv0208 Wikimedia

De gemeente Amsterdam gaat het beleid voor de bouw van nieuwe kantoorgebouwen versoepelen. Sinds 2011 mocht er maximaal 40.000 vierkante meter per jaar aan kantoorruimte worden gebouwd wegens de snel oplopende leegstand destijds. In de notitie Ruimte voor de Economie van Morgen wordt dit beleid versoepeld, omdat er nu een tekort aan kantoorvloeren dreigt te ontstaan. Hoeveel soepeler dit beleid precies zal worden wordt na de zomer bekend gemaakt.

Leegstand loopt snel terug

Uit cijfers van het CBRE blijkt dat op dit moment ongeveer 8% van de kantoorruimte in de hoofdstad nog leegstaat, met de verwachting dat dit aan het einde van dit jaar 6% zal zijn. De toenemende schaarste zorgt voor stijgende huurprijzen en maakt het moeilijker om internationale bedrijven naar Amsterdam te halen. De gemeente ziet ruimte voor nieuwe kantoorgebouwen in gebieden als Lelylaan, Duivendrecht, het Marineterrein en de Sixhaven. Opvallend is dat ook gebieden als Sloterdijk en Bijlmer Arena worden genoemd, aangezien de leegstand hier kort geleden nog zeer hoog was. Volgens het CBRE is er de komende tijd ongeveer 150.000 m² per jaar extra kantoorruimte nodig om aan de vraag te voldoen.

De Boer: “Haast is geboden”

Rudolf de Boer, managing director bij CBRE, waarschuwt voor de snel oplopende huurprijzen. Afgelopen jaar stegen de huren voor kantoren in Amsterdam al met 12%. Omdat de realisatie van nieuwe kantoren al snel drie jaar in beslag neemt verwacht hij dat de huurprijzen in de komende tijd nog veel verder zullen oplopen. Hij verwijst hierbij naar steden als Stockholm en Berlijn, waar de huren met 40% en 20% toenamen. Wethouder Economische Zaken Kajsa Ollongren ontkent echter dat de gemeente te laat reageert. Ze stelt dat het document nu een beleid zichtbaar maakt wat al langer in de praktijk wordt uitgevoerd. Zo krijgt Booking.com een groot nieuw kantoorgebouw op het Oosterdokseiland.