Nijpend tekort woningen voor middeninkomens in Haarlem

by Jane023 Wikimedia
Foto Jane023 Wikimedia

De gemeente Haarlem organiseerde vrijdag 9 juni de elfde editie van ‘Bouwend Haarlem’. Hier werd met ontwikkelaars, beleggers, financiers, corporaties en bouwers besproken hoe de komende jaren 18.000 nieuwe woningen in de gemeente gerealiseerd moeten worden. Deze woningen maken onderdeel uit van de 250.000 extra benodigde woningen in Metropoolregio Amsterdam. Met name het schrijnende tekort aan zowel koop- als huurwoningen voor middeninkomens kwam aan bod.

Slechts 4 huurwoningen voor duizenden gegadigden

Tijdens de bijeenkomst maakte makelaar Menno Mönch van Hoekstra & Van Eck Groep cijfers bekend over de huidige tekorten op de woningmarkt in het middensegment. Hij stelde dat er 2.783 woningzoekenden voor koopwoningen tot €205.000 in de markt zijn, terwijl er slechts 62 appartementen en 1 eengezinswoning in die prijsklasse beschikbaar zijn. Het precieze aantal dat op zoek is naar een huurwoning voor middeninkomens (€710-€950 per maand) is niet bekend maar ligt naar verwachting nog hoger dan bij de koopwoningen. Dit terwijl er op dit moment slechts 4 huurwoningen in deze prijsklasse beschikbaar zijn.

Van Spijk: “samenwerking heeft voorkeur boven regulering”

Wethouder Jeroen van Spijk van Ruimtelijke Ontwikkeling stelt dat er nog bouwgrond beschikbaar is voor 7.500 nieuwe woningen, de rest van de benodigde woningen zal moeten worden gerealiseerd met transformaties en herontwikkeling. Hij hoopt het aanbod voor middeninkomens vooral door middel van overleg en samenwerking met de markt te realiseren. Soepelere regels voor bijvoorbeeld hoger en dichter bouwen of spelen met de grondprijzen kunnen daarbij helpen. Van Spijk realiseert zich echter ook dat grond nu vaak naar de hoogste bieder gaat, die zich vervolgens meestal niet op middeninkomens richt. Als het de markt niet lukt om voldoende aanbod in het middensegment te creëren zal meer regulering noodzakelijk zijn.