NVB: tekort woningen schuld van kabinetsbeleid

Public Domain Pixabay
Foto Pixabay

De NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers legt de schuld voor de huidige schaarste op de woningmarkt bij het vorige kabinet en toenmalig minister van Wonen Stef Blok. Bij het vaststellen van de maatregelen om de kredietcrisis te bedwingen is er te weinig rekening gehouden met de gevolgen voor de bouwsector, zo stelt NVB-directeur Nico Rietdijk.

Rietdijk: “lagere hypotheeklimiet was handrem op bouwsector”

Volgens Nico Rietdijk heeft minister Stef Blok politiek gezien goed gefunctioneerd en het kabinetsbeleid goed ten uitvoer gebracht. Hierbij heeft hij echter te weinig gekeken naar de mogelijke gevolgen voor de bouwsector. Zo was het verlagen van de maximale hypotheeklimiet weliswaar noodzakelijk voor de bankensector, maar het leverde ook onbedoeld de huidige problemen op de woningmarkt op. Bouwbedrijven en toeleveranciers verloren op het dieptepunt soms 80 procent van hun afzet en moesten saneren. Ook gemeenten stopten met veel locatieontwikkelingen. Volgens Rietdijk plukt men daar nu de vruchten van in de vorm van een imploderende woningmarkt met exploderende prijzen.

Hulp van het Rijk

Nico Rietdijk pleit voor een sterke minister van wonen en bouwen in het nieuwe kabinet, die de bouwsector de helpende hand rijkt. Er moeten volgens het NVB jaarlijks tachtigduizend nieuwe woningen worden gebouwd, vorig jaar waren dit er slechts vijftigduizend. Rietdijk stelt dat de bouwsector niet in staat is om dit gat zonder hulp te dichten, en rekent daarom op steun vanuit het Rijk.

DELEN