Ombouwen Bart Smit-winkels voor 1 april klaar

CC by Richard Broekhuijzen
Foto Richard Broekhuijzen

Blokker Holding, het moederbedrijf van zowel de Bart Smit als de Intertoys-speelgoedwinkels, besloot vorig jaar dat het beide speelgoedwinkels onder één naam verder zou laten gaan. De keuze viel hierbij op Intertoys. Inmiddels is men begonnen met het ombouwen van de bijna tweehonderd Bart Smit-filialen in Nederland. Voor 1 april 2017 moet Bart Smit uit het straatbeeld zijn verdwenen. Behalve Bart Smit worden ook veertien Toys XL-winkels omgebouwd tot Intertoys.

Van Nieuwenhuijzen: “per week worden 20 winkels aangepakt”

Speelgoedwinkel Bart Smit werd in 1967 opgericht in Volendam en heeft vestigingen in Nederland, België en Luxemburg. In juni 2016 werd besloten dat Bart Smit na vijftig jaar zou opgaan in Intertoys. Door voortaan één merknaam te voeren voor de speelgoedwinkels wordt veel geld bespaard op bijvoorbeeld reclamegeld. De keuze is op Intertoys gevallen omdat dit volgens Steven van Nieuwenhuijzen, directeur speelgoed bij Blokker Holding, een internationaler merk is met een grotere omzet. Per week zullen twintig Bart Smit winkels worden voorzien van nieuwe logo’s, ander interieur en aanpassingen in het assortiment. Voor 1 april moeten alle vestigingen zijn omgebouwd.

Minder winkels

Retailkenners vragen zich af waarom Blokker Holding er niet voor kiest om meteen het aantal winkels te verminderen. De stijgende inkomsten uit de webshop gaan ten koste van de omzet in de fysieke winkels. Bovendien bevinden zich nu soms twee Intertoys-winkels zeer dicht bij elkaar, waardoor er sprake kan zijn van overlap. Van Nieuwenhuijzen is er echter van overtuigd dat online en offline elkaar versterken. Klanten bekijken het assortiment soms online om het vervolgens offline te kopen, of men bekijkt de laatste trends in de winkels om het vervolgens online aan te schaffen. Voor wat betreft de overlap tussen winkels wil Van Nieuwenhuijzen het per geval bekijken, voordat er beslissingen worden genomen over het sluiten van filialen.