Ontwerp uit Nederland ontvangt Britse architectuurprijs

Creative Commons by Leonv010 Wikipedia
Foto Leonv010 Wikimedia

Mecanoo architecten uit Delft heeft de Selwyn Goldsmith Award for Universal Design ontvangen. De prijs werd door Civic Trust Awards uitgereikt voor het ontwerp van cultuurcentrum HOME in het Britse Manchester. Het is de tweede keer dat het architectenbureau deze belangrijke prijs in ontvangst mag nemen, in 2015 werd het bureau onderscheiden voor de Library of Birmingham.

Toegankelijk voor iedereen

Universal Design is een stroming die ernaar streeft om gebouwen, producten en omgevingen zo te ontwerpen dat zoveel mogelijk verschillende mensen er gebruik van kunnen maken. Zo moet er bijvoorbeeld in het ontwerp veel aandacht worden geschonken aan mensen met een handicap of ouderen. De Selwyn Goldsmith Award is vernoemd naar een van de grondleggers van Universal Design en wordt ieder jaar uitgereikt door de Civic Trust Awards voor gebouwde projecten met evenveel aandacht voor alle soorten gebruikers.

Veenstra: “een gebouw voor alle mensen”

Als belangrijk cultureel centrum in Manchester is het van belang dat HOME voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk is. Het gebouw, gemaakt van beton, hout, glas en metaal, is daarom zo ontworpen dat aan de behoeften van alle gebruikers wordt voldaan. Volgens Francesco Veenstra, partner bij Mecanoo architecten, moet iedereen zich er thuis voelen. Becky Goldsmith, jurlylid van de Selwyn Goldsmith Award, prijst Mecanoo voor het onderkennen van het grote belang van toegankelijkheid. Aan mensen met mobiliteits- of andersoortige beperkingen, maar ook aan ouders met baby’s is gedacht. Zo kunnen zoveel mogelijk inwoners van Manchester genieten van de theater- en bioscoopzalen of galerieën. “Het cultuurcentrum is een schoolvoorbeeld van Universal Design.”