Opening Hudson’s Bay vestigingen ondanks grote verliezen

Creative Commons by Matesso Wikipedia
Foto Matesso Wikimedia

Afgelopen dinsdag opende Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay zijn eerste warenhuis in Nederland, aan het Rokin in Amsterdam. Gisteren volgden de vestigingen in Den Haag en Rotterdam. Tegelijkertijd moest het winkelbedrijf deze week een nettoverlies van 290 miljoen euro bekend maken, een stijging van 126 miljoen euro in het afgelopen half jaar.

Baker: “Hudson’s Bay heeft het niet makkelijk gehad”

De verliezen zijn met name te wijten aan de hoge kosten die gemaakt zijn voor de uitbreiding in Nederland, samen met teruglopende bezoekersaantallen. De winkelverkopen in het afgelopen half jaar brachten 4,4 miljard euro op, bijna 1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Bestuursvoorzitter Richard Baker heeft echter vertrouwen in de toekomst. De daling van de bezoekersaantallen was namelijk in het tweede kwartaal al minder dan in het eerste kwartaal.

Nederlandse expansie

In totaal moeten er dit najaar tien vestigingen van Hudson’s Bay geopend zijn in Nederland. Naast Amsterdam, Den Haag en Rotterdam krijgen ook Leiden, Breda, Maastricht, Zwolle, Almere, Den Bosch en Tilburg een Hudson’s Bay. Het zijn de eerste vestigingen onder de eigen bedrijfsnaam in Europa, daarnaast bezit het moederbedrijf ook het Duitse Galeria Kaufhof en het Belgische Galeria Inno. Hedgefondsbaas Jonathan Litt ziet na de tegenvallende resultaten echter liever dat Hudson’s Bay deze Europese ketens van de hand doet. Het luxe warenhuis verwacht veel van de Nederlandse markt, waar het na het wegvallen van de V&D een ‘gat in zag’. Het hoopt met een mix van topmerken en opkomende merken, samen met ‘beleving’ zoals knipbeurten of cosmeticabehandelingen veel bezoekers te trekken.

DELEN