Opening Lelystad Airport uitgesteld tot minimaal 2020

Foto Magalhaes Wikimedia

Vandaag maakt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) bekend dat de ingebruikname van Lelystad Airport met minimaal een jaar is uitgesteld. Oorspronkelijk zou de luchthaven op 1 april 2019 worden geopend. Het is de bedoeling dat Lelystad Airport veel van het vakantievliegverkeer van Schiphol gaat overnemen. Er bestaan bij omwonenden echter veel zorgen voor overlast door laagvliegende vliegtuigen.

Nijhuis: “Moeten om de tafel gaan zitten over wat dit betekent”

Vorige week stelde Schiphol-topman Jos Nijhuis nog dat de uitbreiding van Lelystad Airport broodnodig is om het huidige vliegverkeer aan te kunnen. Als dit niet op de afgesproken datum gaat lukken, dan zullen de consequenties snel besproken moeten worden, aldus Nijhuis. Uitstel, waarvoor onder meer de Christenunie pleitte in de Tweede Kamer, lijkt nu definitief. In januari stelde Tweede Kamerlid Eppo Bruins (ChristenUnie) dat “draagvlak onder bevolking veel belangrijker is dan de openingsdatum.”

Lage vliegroutes

De uitbreiding van Lelystad Airport wordt met dit uitstel voor de tweede keer vertraagd. Oorspronkelijk zou de luchthaven op 1 april van dit jaar opengaan, maar de herindeling van de vliegroutes duurde langer dan verwacht. Intussen namen de zorgen in de omliggende provincies over geluidsoverlast toe. De vliegtuigen zullen namelijk laag over het oosten van het land vliegen, omdat er hoger in het luchtruim geen ruimte meer is. Een herindeling van het luchtruim om deze overlast te verlichten is niet mogelijk voor 2023. Het vertrouwen van omwonenden bereikte een dieptepunt toen vorig jaar bleek dat er onvolkomenheden in het milieueffectrapport stonden op het gebied van geluidsoverlast. Dit rapport moest daarna worden geactualiseerd.