‘Opnieuw recordjaar voor logistiek vastgoed’

Foto Pixabay

Vastgoedadviseur Savills stelt dat het totale beleggingsvolume op de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt dit jaar wederom een record zal vestigen. Vorig jaar betekende een totaal beleggingsvolume van €1,3 miljard nog een absoluut hoogtepunt. Dit jaar wordt een beleggingsvolume van meer dan €1,6 miljard verwacht.

Vooral buitenlandse beleggers

In de eerste helft van 2017 werd reeds €776 miljoen in logistiek vastgoed belegd. Recente acquisities van onder meer CBRE GI, Savills IM en Real I.S. hebben dit kwartaal het totaal reeds verder omhoog gebracht tot bijna €1,2 miljard. Opmerkelijk hierbij is het grote aandeel van buitenlandse beleggers. In de eerste helft van dit jaar was 82,9% van de beleggingen uit het buitenland afkomstig. De interesse van beleggers brengt de bruto aanvangsrendementen (BAR) omlaag. Savills verwacht nog voor het einde van het jaar transacties te zien met een BAR van onder de 5%. Met name rondom Schiphol en in Venlo is het BAR zeer laag.

Van Oers: “verschuiving naar huurmarkt”

Douglas van Oers, Associate Director Logistics & Industrial bij Savills Nederland, ziet steeds meer eigenaar-gebruikers hun logistieke vastgoed verkopen om het vervolgens te huren. Het gaat hierbij zowel om bestaande gebouwen als nieuwbouwprojecten. Ruim 70% van de nieuwe projecten wordt gehuurd, voorheen was dit meestal de helft. Naast interesse van beleggers in logistiek vastgoed, blijft ook de vraag bij afnemers hoog. In de eerste helft van 2017 werd 1.700.000 vierkante meter opgenomen, waarvan de helft in Noord-Brabant. Noord-Brabant toont zo wederom de dominantie aan op de Nederlandse logistieke vastgoedmarkt.

DELEN