Paleis Soestdijk voor €1,7 miljoen verkocht aan herontwikkelaar

Creative Commons by Michele Ahin_Wikimedia
Foto Michele Ahin Wikimedia

Gisteren maakte minister Plasterk bekend dat Paleis Soestijk is verkocht aan de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG). De verkoop levert een bedrag van €1,7 miljoen op. Bovendien zal de MBEG een bedrag van €31 miljoen investeren in het monumentale landgoed voor de herontwikkeling tot een platform voor innoverend en ondernemend Nederland.

Made by Holland

De nieuwe invulling voor de voormalige residentie van koningin Juliana en prins Bernhard draagt de naam ‘Made by Holland’. Onder dit herontwikkelingsplan valt onder meer een hotel, huurruimtes waar bedrijven en kennisorganisaties presentaties en tentoonstellingen kunnen houden, woningen en restaurants. Het voornaamste doel is het bieden van een platform waar innovatieve Nederlandse bedrijven, instituten en organisaties elkaar kunnen ontmoeten en zich aan het bredere publiek kunnen presenteren. De overheid wilde af van het paleis, dat na tien jaar leegstand veel achterstallig onderhoud heeft. Het onderhoud kost de belastingbetaler gemiddeld €2,5 miljoen per jaar.

Meijer-Bergmans: “Wij durven dit met onze expertise aan”

Er kwamen drie partijen in aanmerking voor de overname van Paleis Soestdijk. De MeyerBergman Erfgoed Groep bood uiteindelijk het meest. De MBEG is een overkoepelend familiebedrijf dat zich met meerdere organisaties inzet voor het behoud en de herprogrammering van monumentaal erfgoed. Een bekend voorbeeld is de Westergasfabriek in Amsterdam, dat ook door de MBEG werd aangepakt. Volgens Maya Meijer-Bergmans, directrice van de Westergasfabriek, heeft dat project bewezen dat ze ook Paleis Soestdijk succesvol kunnen transformeren. Overigens kunnen de plannen voor Made by Holland nog wijzigen, de gemeente Baarn zal ieder onderdeel gaan toetsen voor er vergunningen worden verstrekt.