Prijzen kantoren en winkelpanden herstellen later dan woningprijzen

CC by Pixabay
Foto Pixabay

De huizenprijzen laten al sinds 2014 weer een stijging zien. Voor kantoor- en winkelpanden is er pas dit jaar weer een voorzichtige prijsstijging waar te nemen, zo blijkt uit een prijsindex van de Amsterdam School of Real Estate en NVM Business.

Edwin Buitelaar over verschil in prijsniveau’s

Ten tijde van de crisis daalden de huizenprijzen met 20 procent. Inmiddels zijn deze weer met 15 procent gestegen. De prijzen voor kantoren en winkelpanden werden echter veel harder geraakt door de crisis en daalden tot de helft. Veel later dan de woningprijzen laten de prijzen in deze sector nu een voorzichtige stijging zien van enkele procenten. Volgens Edwin Buitelaar, onderzoeker voor ASRE, heeft dit verschil te maken met een aantal oorzaken. Zo zijn kantoren en winkelpanden vaker beleggingsobjecten, waardoor ze gevoeliger zijn voor de financiële markten. Bovendien is er sprake van een overaanbod van kantoren en winkelpanden, terwijl er juist een tekort is aan woningen.

Fundamenten commercieel vastgoed nog niet hersteld

Voor de crisis bleven beleggers investeren in nieuw te bouwen kantoorgebouwen, hoewel dit niet in verhouding was met de vraag. Dit heeft veel leegstaande kantoren tot gevolg gehad. Die leegstand is inmiddels wel iets teruggedrongen, mede dankzij het ombouwen van de kantoren naar gebouwen met een andere functie. De echte vraag naar kantoorruimte is echter nog niet groot genoeg voor goed herstel volgens Edwin Buitelaar, zoals dit bij de woningmarkt wel het geval is. De huidige stijging in prijs komt volgens hem vooral door investeringen uit het buitenland en beleggers die hun kapitaal ergens in moeten steken.