Rabo is nieuwe partner van circulair platform Madaster

CC0
Foto Pixabay

Rabo Real Estate Finance en Madaster hebben een partnerovereenkomst getekend. Madaster is een nieuw online platform dat ernaar streeft om alle materialen in gebouwen digitaal in kaart te brengen, om zo hergebruik te bevorderen. Onder andere VolkerWessels, Schiphol, Dutch Green Building Council en ABN AMRO gingen Rabo reeds voor.

Kadaster van materialen

Het Madaster is bedacht door architect Thomas Rau. Het idee is gebaseerd op het Kadaster, met gegevens over materialen in plaats van over verkaveling en grondbezit. Hij wil ieder gebouw voorzien van een ‘materialenpaspoort’ met daarin informatie over de gebruikte materialen, de hoeveelheden, de kwaliteit en herkomst, de afmetingen en waar in het gebouw het materiaal is gebruikt. Dit helpt tijdens het slopen van een gebouw, geeft inzicht aan de vastgoedeigenaar over de restwaarde en helpt ontwerpers van nieuwe gebouwen om te zien welke tweedehands materialen binnenkort beschikbaar komen.

Rau: “nieuwe dimensie vastgoedwaardering”

Thomas Rau is blij met de samenwerking met Rabo Real Estate Finance. Zij kunnen de verbinding leggen met lokale bouw- en vastgoedondernemers en kunnen tegelijkertijd actief de waarde van materialen meenemen in hun vastgoedwaarderingen. Toen Rau aan het project begon, liet hij zich inspireren door president John F. Kennedy ten tijde van de eerste maanlanding. Hij wist niet niet hoe of wanneer, maar alleen dát het zou gaan gebeuren. Met het aantrekken van verschillende belangrijke partners zijn de eerste belangrijke stappen gezet. Eind september 2017 moet het platform klaar voor gebruik zijn.