AFM reageert op afbrokkelende autonomie taxateurs

Foto Pixabay

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) reageert op kritische geluiden dat de onafhankelijkheid van taxateurs wordt aangetast. Taxateurs die niet de door betrokken partijen gewenste woningwaarde vaststellen, zouden hier financieel op worden afgerekend. “De professionele taxateur dient onafhankelijk te zijn van opdrachtgever en van andere partijen om tot een adequate en transparante taxatie te komen”, aldus de toezichthouder.

Van Vroonhoven: “Wettelijke verankering van gedragsregels en toezicht”

De AFM pleitte in april al samen met De Nederlandsche Bank (DNB) voor bij wet vastgelegde regels, in de Wetgevingsbrief 2018 AFM. Daarin schreef bestuursvoorzitster Merel van Vroonhoven het volgende: “De afgelopen jaren hebben de AFM en DNB geprobeerd om als katalysator samen met de sector het taxateursvak te professionaliseren door middel van adequate centrale zelfregulering.” De AFM concludeert dat dit “niet het gewenste en noodzakelijke resultaat” had. “Daarom pleit de AFM samen met DNB nu voor wettelijke verankering van deze beginselen met inbegrip van gedragsregels, doorlopend toezicht en externe tucht met een eigen toezichthouder.” De precies invulling is aan de betrokken ministeries, stelt de toezichthouder.

Afstraffing taxateurs

De afbrokkelende autonomie van taxateurs bleek uit onderzoek van Trouw, dat bevestiging vond bij brancheverenigingen VBO Makelaar, NVM en taxateurs die de krant benaderde. Vastgoedweb schreef hier destijds over: “De huidige krapte op de woningmarkt brengt het onafhankelijke perspectief van taxateurs in het geding, omdat de betrokken partijen een zo hoog mogelijke woningwaarde willen zien.” Taxateurs die niet toegeven aan de vraag om een te hoge waardering, zouden opdrachten mislopen en betalingen niet ontvangen. Daarnaast zouden zij worden geschrapt van de voorkeurslijstjes die banken hanteren om de kwaliteit van de taxaties te garanderen. De onrealistisch hoge taxaties die wél worden uitgegeven, drijven bovendien de huizenprijzen op. Deze zijn op hun beurt namelijk van invloed op de vraagprijs van andere woningen.