Regio Amsterdam intensiveert bouw nieuwe woningen

CC by pixabay
Foto Pixabay

Wethouder van wonen Laurens Ivens van de gemeente Amsterdam heeft maandag 12 december bekend gemaakt dat er voor 2020 60.000 nieuwe woningen worden bijgebouwd in de regio Amsterdam. Dit zijn er 20.000 meer dan oorspronkelijk gepland. Ontwikkelaars, beleggers en corporaties drongen aan bij de gemeente om meer te bouwen om zo aan het groeiende aantal huishoudens in de regio tegemoet te komen.

Stijgende woningprijzen door gebrek aan aanbod

Naar verwachting zullen er voor 2020 in de regio Amsterdam 68.000 nieuwe huishoudens bijkomen. Voor deze zelfde periode bestonden echter bouwplannen voor slechts 40.000 nieuwe woningen. Dit tekort aan 30.000 woningen zou de woningprijzen in Amsterdam en daarbuiten nog verder omhoogdrijven dan de afgelopen jaren al is gebeurd. In 2015 steeg de gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam met 16,7%. Adviesbureau Fakton berekende voor de gemeente dat het haalbaar is om voor 2020 69.900 extra woningen te realiseren. Om deze reden hebben de gemeenten in de regio nu afgesproken om bouwplannen naar voren te halen en minimaal 60.000 woningen klaar te hebben in 2020.

Wethouder Ivens: “die 20.000 extra woningen gaan we halen”

Wethouder Laurens Ivens luisterde naar het aandringen van marktpartijen om meer nieuwbouw te realiseren, maar is naar eigen zeggen het meeste aangespoord door de grote hoeveelheid woningzoekenden in Amsterdam. Toch zullen niet alle benodigde woningen in Amsterdam gebouwd kunnen worden. Steden en dorpen in de regio zullen ook moeten bijbouwen en moeten zorgen voor goede verbindingen met de hoofdstad. De gemeente gaat meer ambtenaren inzetten en met experts bespreken hoe bouwprojecten versneld kunnen worden om zo op tijd aan de nieuwe doelstellingen te voldoen.

DELEN