Renovatie Hogeschool Inholland Alkmaar gericht op duurzaamheid

Foto M. Minderhoud Wikimedia

De vestiging van Hogeschool Inholland in Alkmaar is grondig gerenoveerd. Duurzaamheid stond daarbij voorop: er zijn bij de verbouwing in totaal 19 maatregelen genomen om het gebouw te verduurzamen. Er is voor het uit de jaren ’80 stammende pand gekozen voor renovatie in plaats van nieuwbouw, waarbij het aantal vierkante meters flink werd teruggebracht: van 26.380 m² naar 10.500 m².

Van Mierlo: “renoveren is duurzamer dan nieuw bouwen”

Maarten van Mierlo, adviseur Huisvesting & Vastgoed bij Inholland, stelt dat al snel duidelijk werd dat renovatie de beste optie was. De structuur van het pand was nog goed, en het proces om nieuw beton te maken is vervuilend. Het karkas is daarom intact gelaten, terwijl de rest opnieuw werd opgetrokken met duurzame materialen. De renovatie nam ongeveer een jaar in beslag. De reductie van het aantal vierkante meters bespaart daarbij niet alleen energie, maar past ook beter bij de huidige manier van lesgeven. Colleges worden meer vervangen door projecten en dialogen, waardoor er andere soorten ruimten nodig zijn dan lokalen.

Duurzaamheidsmaatregelen

Onder de overige duurzaamheidsmaatregelen vallen onder meer een WKO-installatie en ‘greenwalls’, muren bedekt met klimplanten. Ook werkt de ventilatie met warmteterugwinning en past de belichting zichzelf aan aan de omstandigheden, zodat lampen dichtbij het raam minder fel branden. De exacte cijfers over welke besparingen alle maatregelen opleveren zullen in 2018 moeten blijken. De Hogeschool heeft een Energie-Efficiëntie Convenant (MJA3-convenant) afgesloten, waarin afspraken staan voor het verbeteren van de energie-efficiëntie. Alfred van Kessel, programma-adviseur Utiliteitsbouw bij RVO.nl, hoopt dat de school als voorbeeld dient voor andere hogescholen.