Rotterdam zoekt partijen om Feyenoord City te realiseren

Wikimedia
Foto F.Eveleens Wikimedia

Het project Feyenoord City is een gezamenlijk initiatief van Feyenoord Rotterdam N.V. en Stadion Feijenoord N.V. in samenwerking met de gemeente Rotterdam. Het plan behelst de bouw van het nieuwe stadion voor voetbalclub Feyenoord en de herontwikkeling van het omliggende gebied en de Kuip. Nu er afspraken zijn over de financiering en de grond bouwrijp wordt gemaakt, is men op zoek naar de partijen die het megaproject willen gaan realiseren.

Een ambitieus plan

In mei 2017 werd door de gemeente Rotterdam groen licht gegeven voor de bouw van een nieuw stadion voor voetbalclub Feyenoord aan de Nieuwe Maas. Dit stadion zal met een derde ring 13.000 extra plaatsen bieden ten opzichte van het huidige stadion de Kuip. Maar het project Feyenoord City omvat met in totaal 325.000 m2 veel meer dan alleen het nieuwe stadion. Het oude stadion en het omliggende gebied worden herontwikkeld om plaats te bieden aan 1.600 woningen, 64.000 m2 aan commerciële ruimte en 12.000 m2 voor een publieke invulling. De gemeente Rotterdam zal €135 miljoen investeren in het project, waarvan €40 miljoen in aandelen en €60 miljoen in gronduitgifte. Dankzij dividend en erfpacht zal deze investering geen zwaar beslag leggen op de begroting. Daarnaast zal de gemeente nog eens €37 miljoen investeren in de infrastructuur in het gebied.

Van Rossum: “het liefst naar één partij voor het hele project”

Hans van Rossum, adviseur gebiedsontwikkeling, sprak op de Rotterdamse Vastgoeddag 2017 met Vastgoed Journaal. Hij geeft aan dat hij het liefst het gehele project door één partij uitgevoerd ziet worden, maar begrijpt dat een verdeling over meerdere partijen meer voor de hand ligt. Zo kunnen bijvoorbeeld de woningen door één partij en de commerciële ruimtes weer door een andere gespecialiseerde partij opgepakt worden. Van Rossum heeft een shortlist gemaakt met kanshebbers uit binnen- en buitenland. Hij hoopt nog dit jaar de contractering rond te krijgen. De bouw van het nieuwe stadion moet volgens de planning in 2019 van start gaan, in 2022-23 zullen er de eerste wedstrijden gespeeld worden.