Rotterdamse Club Tropicana wordt circulaire hub

Creative Commons by Wikipedia_Michiel1972
Foto Michiel1972 Wikimedia

Tropicana, een voormalig recreatieoord aan de Maasboulevard in Rotterdam, werd in oktober 2015 voor 1,7 miljoen euro verkocht aan BlueCity. In het pand waren onder andere een subtropisch zwemparadijs en een discotheek gevestigd. In een jaar tijd heeft BlueCity nu het uitgaansgedeelte Club Tropicana verbouwd tot een werkplek voor circulaire bedrijven. De verbouwing werd uitgevoerd door partners COUP, Superuse Studios en Workspot. Op 31 maart wordt de kantoorvleugel officieel geopend.

90% gerecycled materiaal

Op de verbouwde 1300 vierkante meter is plek voor 100 vaste en flexibele werkplekken, bestaande uit eigen en gedeelde kantoren. De werkplekken zijn bedoeld voor bedrijven die zich richten op de circulaire economie. Door samen te komen in één gebouw kunnen zij elkaar beter ondersteunen. Behalve de bezetting door circulaire design- en projectbureau’s is ook het gebouw zelf op circulaire wijze verbouwd. Voor 90% is gebruik gemaakt van hergebruikte materialen en de overige 10% is makkelijk te recyclen. Het hergebruikte materiaal is afkomstig uit de voormalige discotheek of uit de omgeving van Rotterdam. Het gebouw zelf was al zeer energiezuinig waardoor hier weinig aanpassingen voor nodig waren.

Govaart: “bouwen met hergebruikt materiaal is uitdaging”

Circulaire bouw is nog geen algemeen goed in Nederland, wat het vinden van geschikte materialen moeilijker maakt. Bij het ontwerp ben je afhankelijk van de beschikbare materialen en kun je niet uitgaan van standaard bouwelementen, aldus Yvette Govaart, projectleider transformatie BlueCity. Het vraagt om veel flexibiliteit en vakmanschap. Later dit jaar zullen nog meer productieruimtes in het pand worden geopend en zullen de werkzaamheden voor de verbouwing van het voormalige subtropische zwemparadijs van start gaan.