Sluishuis moet verbinding vormen tussen IJburg en centrum Amsterdam

CC by Depot_Wikipedia
Foto Depot Wikimedia

IJburg is een van de nieuwste wijken van Amsterdam, gebouwd op kunstmatig aangelegde eilanden in het IJmeer. Voor een locatie nabij de toegangsweg naar IJburg vanaf het centrum van de stad zocht de gemeente Amsterdam naar een markant ontwerp voor het zogenaamde Sluishuis, een appartementencomplex dat een blikvanger van de nieuwe wijk moet worden. Maandag 28 november werd de winnaar bekend gemaakt.

Het Sluishuis

De combinatie VORM/BESIX is uitverkozen tot ontwikkelaar van het nieuwe gebouw. Het opvallende ontwerp is afkomstig van het Deense Bjarke Ingels Group en BARCODE Architects uit Rotterdam. Het gebouw wordt gebouwd op het water met een grote opening in het midden, waar schepen doorheen kunnen varen om aan te leggen. Aan de kant van de wijk loopt het gebouw schuin af in groene terrassen. Het project Sluishuis krijgt een oppervlakte van 46.000 m² en biedt plaats aan 380 energieneutrale appartementen en 4000 m² aan commerciële of gemeenschappelijke ruimten. Waarschijnlijk zal er in ieder geval horeca in het gebouw worden gevestigd.

Van Hooijdonk: “inzet op woningen in het middensegment.”

Er wordt in het project geïnvesteerd door onder andere het Pensioenfonds voor de Metaal & Techniek (PMT), dat 200 huurappartementen aankocht via vermogensbeheerder MN. Volgens George van Hooijdonk, hoofd onroerend goed Nederland van MN, past de investering goed bij PMT, dat inzet op betaalbare huurwoningen in het middensegment. Bijna 60 procent van de woningen in het Sluishuis zal bestemd zijn voor verhuur. Wethouder Grondzaken Eric van der Burg van de gemeente Amsterdam zet niet alleen in op woonruimte. Hij hoopt dat het gebouw straks mensen zal aantrekken vanuit heel Amsterdam voor ontspanning, sport en horeca.