Stationsgebied Eindhoven wordt groots aangepakt

Rijksdienst Cultureel Erfgoed Wikimedia
Foto Rijksdienst Cultureel Erfgoed Wikimedia

Amvest heeft een tender van de gemeente Eindhoven voor de verbetering van het Stationsplein gewonnen. Het gebied wordt aangepast naar een prettig verblijfsgebied voor wonen, werken, uitgaan en recreëren. Centraal in het plan met de naam ‘District E’ staan drie torens tussen 76 en 158 meter hoog.

District E

Het plan District E van Amvest sluit aan bij de ambities van Brainport Eindhoven, een regionaal project dat inzet op technologische en innovatieve bedrijven en industrie. Naast 450 woningen zullen de drie torens namelijk ook plaats bieden aan verschillende ontmoetings-, expo- en presentatieruimtes. Er komen zelfs ‘tinker-spaces’: ruimtes voor jonge Eindhovenaren om zelf te knutselen en te experimenteren. Daarnaast is er in het plan ook ruimte voor winkels, horeca, een hotel en werk- en studeerplekken. Van de 450 woningen is 20% bestemd voor sociale huur, waarschijnlijk te verhuren door woningcorporatie Woonbedrijf. De overige woningen komen in de vrije sector. In het ontwerp is veel ruimte voor groen en ontspanning, dankzij dakterrassen, bomen en een fontein. Ondergronds worden parkeerruimtes voor fietsen en auto’s gerealiseerd. Het verkeer en de voetgangersstromen worden begeleid door led-verlichting.

Heleen Aarts: “We zijn enorm trots”

District E is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company in samenwerking met Zones Urbaines Sensibles (ZUS). Heleen Aarts, directeur gebiedsontwikkeling van Amvest, zegt trots te zijn om zich voor langere tijd als ontwikkelaar en belegger aan dit project te verbinden. Het plan werd verkozen na een beoordeling door deskundigen, omwonenden, ondernemers en diverse instanties. Met name op het gebied van interactie met de rest van de stad scoorde het plan goed. Nu het District E is verkozen volgt in de komende maanden de verdere uitwerking van het plan. Daarbij wordt ingezet op veel participatie van belanghebbenden. In het najaar zal hiervoor een eerste stap worden gezet met een open dag.