Student betaalt jaarlijks 600 euro te veel huur

Creative Commons by Rijksdienst Cultureel Erfgoed_Wikimedia
Foto Rijksdienst Cultureel Erfgoed (Wikimedia)

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) heeft cijfers bekendgemaakt waaruit blijkt dat een meerderheid (73%) van de studenten in Nederland te veel huur betaalt. In het rapport, samengesteld met de gegevens van 6.755 gebruikers van de online kamercheck, staat dat er sprake is van een gemiddelde afwijking van €54,74 van de puntenhuur. Het gemiddeld te veel betaalde bedrag bedraagt €98,87 per maand, waarmee de studenten gemiddeld €600 per jaar te veel kwijt zijn aan huur.

Amsterdam het duurst

In het onderzoek worden in totaal achttien Nederlandse steden meegenomen, waarbij er in zeventien gevallen sprake is van een significant te hoge gemiddelde huurprijs. Amsterdam springt er tussenuit, hier betaalt 80% van de studenten gemiddeld meer dan het dubbele van het landelijk gemiddelde aan teveel betaalde huur, namelijk €115 per maand. Enschede blijkt de goedkoopste stad voor studentenkamers te zijn. Wie naar grote kamers zoekt kan het beste in Arnhem kijken, in Utrecht daarentegen zijn de kamers gemiddeld het kleinst.

Berkhout: “Oneerlijke situatie waar de politiek iets aan moet doen”

Wat opvalt is dat de situatie ten opzichte van eerdere jaren nauwelijks is verbeterd, in 2015 betaalde 74% te veel huur, in 2016 is dat 73%. In sommige gevallen is de situatie juist zeer verslechterd: Wageningen week bij het vorige onderzoek slechts €0,15 af, nu is dat €40. Jarmo Berkhout, voorzitter van LSVb, stelt dat met name de particuliere verhuurders zich niet aan de regels houden en roept op tot actie in de politiek. Op dit moment geldt al het puntensysteem, waarmee de maximaal toegestane huurprijs voor een kamer uitgerekend kan worden. LSVb gaat zich inzetten om studenten beter te informeren over hun rechten.

DELEN