Tijdelijke locatie EMA in Amsterdam geopend

Foto Pixabay

Minister van Medische Zorg Bruno Bruins opende woensdag de nieuwe locatie van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA). Het EU-agentschap besloot in februari 2018 van Londen naar Amsterdam te verhuizen vanwege de aanstaande Brexit. Het EMA verkoos daarmee Amsterdam boven negentien andere kandidaten. Bij de opening waren naast minister Bruins ook EMA-directeur Guido Rasi en de Amsterdamse wethouder van Economische Zaken Udo Kock aanwezig. Het vertrek uit Londen moet in maart afgerond zijn.

Kort verblijf

Het Europees Geneesmiddelen Agentschap ziet toe op de kwaliteit en veiligheid van medicijnen binnen de Europese Unie. Het tijdelijke onderkomen in Amsterdam-West telt 850 werkplekken en is daarmee ruim genoeg voor het EMA. Van de 900 medewerkers verhuizen er namelijk ongeveer een kwart niet direct mee naar Amsterdam. Verhuizing naar de definitieve vestiging op de Amsterdamse Zuidas staat gepland voor november van dit jaar. Volgens vicedirecteur Noël Walthion werkt het agentschap in deze periode dan ook niet “full-speed”. Hij verwacht dat het EMA in 2020 weer volledig operationeel is.

Bruins: “We liggen precies op schema”

Bij tijdige oplevering is het nieuwe pand van het EMA op de Zuidas in anderhalf jaar gerealiseerd. Critici zoals de Italiaanse regering, die het agentschap graag naar Milaan had gehaald, noemden deze planning vanaf het begin te krap. Het Rijksvastgoedbedrijf kocht het Spark-gebouw in Amsterdam-West om het EMA tijdelijk in te huisvesten. De vestiging op de Zuidas moet in november klaar zijn. “We liggen precies op schema, en dat maakt me gelukkig”, laat minister Bruins aan Het Parool weten. Daarmee kan het agentschap nog dit jaar de 36.000 verwachte zakelijke bezoekers in het nieuwe onderkomen ontvangen.