Tijdelijke woningen voor tekort Texel

Foto Pixabay

Honderd tijdelijke huizen om de krapte op de markt voor sociale huurwoningen tegen te gaan, dat is het plan van de gemeente Texel. Op het eiland zullen vanaf het najaar prefabconstructies worden geplaatst, geproduceerd in een fabriek en op de bestemming in één dag op te bouwen. Hiermee hoopt Texel een acuut tekort op te vangen: 1400 mensen staan op de wachtlijst voor een sociale huurwoning en 700 vacatures kunnen niet worden ingevuld, op een inwonertal van nog geen 14.000.

Huisman-Peelen: “Ze zijn bang dat we het hier vol bouwen”

De gemeente kiest nu voor tijdelijke woningen, omdat de provincie Noord-Holland “erg terughoudend is in toestemming [verlenen] voor de bouw van woningen in deze regio omdat ze uitgaan van weinig behoefte in de toekomst”, aldus wethouder Hennie Huisman-Peelen tegen De Telegraaf. Zowel gemeente als provincie wil het groene gebied niet te zeer aantasten. “Wij halen die huizen over twintig jaar weg en dan blijft er een mooi landschap over waarin je kunt wandelen en recreëren.” De bestemming van de 65 vierkante meter grote, maximaal 5,5 meter brede woningen is de nieuwe wijk Buurtskap De Tuunen, bij de plaats Den Burg.

Meer belangstellenden

Volgens de leveranciers zien de prefabwoningen er heel modern uit en is de kwaliteit op zijn minst vergelijkbaar met die van reguliere huizen. Verplaatsing zou anders immers niet mogelijk zijn. Ook zijn de bouwsels goedkoper dan traditionele bouw en zijn ze binnen een dag op te zetten. Bovendien kunnen de woningen in de toekomst worden verplaatst of zelfs in hun geheel gerecycled. De betrokkenen verwachten dan ook dat grootschalige projecten als dat op Texel steeds meer in trek zullen raken. Fabrikanten spreken al met andere belangstellenden, meldt het AD.

DELEN