Toch geen Holland Outlet Mall in Zoetermeer

Foto Wikimedia

Gisteren werd tijdens de gemeenteraadsvergadering in Zoetermeer besloten om definitief de stekker uit de plannen voor de Holland Outlet Mall te trekken. Dit besluit werd genomen nadat ontwikkelaar Provast afgelopen weekend bekend maakte om te stoppen, omdat het naar eigen zeggen niet kon voldoen aan de voorwaarden van de gemeente. Er bestond al geruime tijd veel weerstand van bewoners en winkeliers tegen het nieuwe winkelcentrum, dat de bestaande meubelboulevard moest vervangen.

Te Grotenhuis: “Zinloos te investeren in toekomstloze plannen”

De gemeente Zoetermeer was een groot voorstander van de komst van de Holland Outlet Mall, het zou veel extra banen opleveren dankzij de geschatte bezoekersaantallen van 5 tot 7 miljoen per jaar. Bovendien is de gemeente van mening dat de huidige Woonhart-meubelboulevard aan vernieuwing toe is. Nu heeft echter ook de grootste voorstander, de VVD, laten weten dat het project niet ten koste van alles moet gaan. Omwonenden waren bezorgd over toenemende verkeersoverlast en winkeliers uit de omgeving maakte zich zorgen over de nieuwe concurrentie. Woordvoerder Paul te Grotenhuis van ondernemersorganisatie INretail pleitte er al langer voor om een streep door de plannen te zetten en andere projecten te gaan bedenken die meer toekomst hebben.

Holland Outlet Mall

In januari werd door de gemeente nog groen licht gegeven voor de Holland Outlet Mall, een outletcentrum van 31.000 vierkante meter. Ontwikkelaar Provast wilde echter niet langer wachten nadat de plannen steeds werden opgeschoven. De gemeente wilde eerst overeenstemming bereiken met de omwonenden. Intussen trokken echter ook steeds meer financiers hun handen van het project door de toenemende onzekerheid.