Transformatie Rijksmonument Berlagehuis stokt

In het Haagse Berlagehuis zouden bijna zestig woningen, kantoren en de Haagse Muziekacademie worden gevestigd. Aan de appartementen hingen prijskaartjes variërend van ruim drie ton tot meer dan twee miljoen. Projectontwikkelaar VORM ziet echter af van de transformatie. Vanwege de monumentale status van het pand kleven er te veel risico’s aan het traject.

Meurs: “De wetten van de bouwwereld zijn spijkerhard”

Bedenker en vastgoedman Ron Bakker ruziede al enige tijd met de buren van zijn project. Zij beschuldigden hem eerder zelfs van leugens, stalken en chantage. Om de transformatie mogelijk te maken, was daarom een gang naar de rechter vereist. Een omwonende beriep zich namelijk op documenten uit 1919, die een woonbestemming tegenhielden. De onzekerheid en de tijdsinvestering die een rechtszaak met zich meebrachten, bleken een obstakel voor ontwikkelaar VORM. Het trok de stekker uit het project. “Als je op een gegeven moment moet concluderen dat de herontwikkeling door allerlei oorzaken te risicovol wordt, dan is zo’n beslissing onvermijdelijk”, legt algemeen directeur Hans Meurs uit. “De wetten van de bouwwereld zijn spijkerhard.”

Jarenlange onzekerheid

Omdat het Berlagehuis een Rijksmonument is en niet duidelijk is of delen van het pand een woonbestemming mogen krijgen, zou VORM één tot twee jaar in onzekerheid verblijven. Daarom lastte het eerder al een adempauze in. In de huidige markt vindt VORM het niet verantwoord door te gaan met het project. De vergunningsaanvraag is inmiddels ingetrokken, hoewel het graag anders had gezien. “Hiermee komt er wel een einde aan een lange periode van onzekerheid voor onze partners en kopers”, aldus Meurs.

DELEN