Vastgoedmagnaat Ger Visser bekent fraude

Pixabay

Ger Visser van het voormalige vastgoedconcern Eurocommerce bekende afgelopen maandag in de rechtbank in Almelo dat hij huurcontracten en aannemingsovereenkomsten heeft vervalst. Hij deed dit bij ten minste vier vastgoedprojecten. Kantorenfonds Eurocommerce was een toonaangevende speler op de Nederlandse vastgoedmarkt, voor het in 2012 failliet ging.

Valsheid in geschrifte

Ger Visser liet met Eurocommerce kantoren bouwen waar hij vervolgens zelf huurders voor zocht. Eenmaal verhuurd werden de kantoren verkocht aan beleggers. In 40 jaar werden er 750 kantoren op deze manier gebouwd en uiteindelijk stond er voor 1 miljard euro aan kantoren op de balans van Eurocommerce. Nu bekent Visser dat hij handtekeningen onder contracten heeft vervalst, onder meer van de directeur van de Rijksgebouwendienst en de gemeentesecretaris van Almere. Het OM vermoedt dat Visser alleen nieuwe kredieten van de bank kon krijgen als hij over deze handtekeningen beschikte.

Ger Visser: “bankiers zijn ratten”

Ger Visser beweert zelf dat hij de vervalsingen maakte op aanraden van voormalig directievoorzitter Peter Keur van FGH Bank (dochter van de Rabobank), waarmee hij tevens goed bevriend was. Visser, die ervan overtuigd was dat de banken door hoge uitstaande leningen meer van hem afhankelijk waren dan andersom, meent nu dat ze alleen maar uit zijn op zijn vastgoed. Volgens hem is de aangifte voor valsheid in geschrifte door de Rabobank en SNS Bank geregisseerd zodat ze zich zijn vastgoed kunnen toe-eigenen. “Het is een omgekeerd Neurenberg-proces”, voegt hij eraan toe. Naast valsheid in geschrifte en bedrieglijke bankbreuk worden Ger Visser, zijn vrouw, dochter en zoon ook faillissementsfraude ten laste gelegd wegens het overhevelen van kapitaal vlak voor het bankroet gaan van Eurocommerce. Het vonnis zal 16 december worden gewezen.