Verbouwing van Binnenhof moet juist toeristen trekken

Creative Commons by Edi Weissman Wikipedia
Foto Edi Weissman Wikimedia

Tussen 2020 en 2025 zal het Binnenhof in Den Haag een grondige verbouwing ondergaan. Zowel de eeuwenoude gebouwen als de nieuwere gedeelten zijn toe aan onderhoud. Gevreesd werd dat door de jarenlange verbouwing een belangrijke trekpleister van de stad Den Haag zou wegvallen. Daarom presenteerden minister Blok en wethouder Revis deze week de plannen om het Binnenhof ook tijdens de verbouwing aantrekkelijk te maken voor bezoekers.

Plasterk: “unieke kans om iets spectaculairs te laten zien”

Hoewel een groot deel van het Binnenhof in de steigers komt te staan, betekent het tijdelijke verhuizen van onder andere de Eerste en de Tweede Kamer dat normaal ontoegankelijke delen van de gebouwen nu voor even opengesteld kunnen worden. Zo krijgen bezoekers voordat de werkzaamheden beginnen juist een unieke kans op een blik in het hart van de Nederlandse politiek, zo stelt minister Plasterk. Verder zullen er een informatiecentrum, een loopbrug, unieke tentoonstellingen en een centraal loket geplaatst worden. Het meest gefotografeerde uitzicht van Den Haag over de Hofvijver wordt zoveel mogelijk in stand gehouden.

800 jaar oud

De verbouwing van het Binnenhof, volgens Plasterk het oudste functionerende regeringscentrum ter wereld, zal €475 miljoen kosten. Vanuit veiligheidsoverwegingen blijven alle betrokken bedrijven geheim. Van dit geld worden de technische installaties en daken vervangen en wordt er geïnvesteerd in brandveiligheid, beveiliging en ICT. Ook wordt er asbest verwijderd. Na de verbouwingen moet het gebouw, met een oppervlakte van 89.000 m2, weer veilig in continu gebruik kunnen zijn. Tijdens de renovaties zal de Tweede Kamer verhuizen naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Eerste Kamer naar het voormalige pand van de Hoge Raad en het Ministerie van Algemene Zaken waarschijnlijk naar het Catshuis.