Verduurzaming kantoren blijft achter

Foto Rawpixel

Ruim 60 procent van de Nederlandse kantoren voldoet nog niet aan de vanaf 2023 geldende duurzaamheidseisen. Minimaal energielabel C is dan verplicht. Naar verwachting volgt daarna zelfs nog verdere aanscherping van de regels. Meer dan 40.000 kantoren moeten hun duurzaamheidsniveau in de komende jaren verbeteren, of sluiting dreigt. Toch manen experts tot kalmte.

Energielabel C

25.000 kantoren in Nederland heeft al energielabel C of hoger. Dat is 37 procent van het totaal van 67.500 kantoren, valt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op te maken. BNR laat Durk van Loon, commercieel directeur bij bouwbedrijf Heembouw, aan het woord. Hij verwacht dat de deadline niet wordt gehaald, met nog tientallen miljoenen vierkante meter te verduurzamen kantoorruimte. Dat wijt hij aan drukte in de bouw, treuzelende eigenaren en onvoldoende overheidsbeleid. Vooral kantoren van vóór 2000 krijgen het moeilijk. Marc Janssen van Platform Professioneel Vastgoed bestrijdt dat vastgoedeigenaren te weinig doen. Taco van Hoek, voorzitter van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), benadrukt bovendien de haalbaarheid van de duurzaamheidseisen. “Voor de meeste gebouwen zijn niet zulke ingrijpende wijzigingen nodig”, legt hij uit. Energielabel C, op een schaal van G tot A++++, is immers bij lange na niet het duurzaamste niveau. “Dat vergt niet zo veel tijd.”

Mooij: “Liever op lange termijn voldoen aan klimaateisen van Parijs”

Om kantoren die nu minimaal energielabel F hebben in 2023 aan de norm te laten voldoen, moeten eigenaren 5 tot 37 euro per vierkante meter investeren, zo berekende het EIB. Naar verwachting worden de eisen na 2023 echter verder aangescherpt. “Het is jammer dat we nu achterlopen”, geeft Martin Mooij dan ook toe. Mooij is manager certificering bij de Dutch Green Building Council. “Maar ik zie liever dat alle kantoren op lange termijn aan de klimaateisen van Parijs voldoen, dan dat ze in 2023 aan het C-label voldoen”, verklaart Mooij.