Verzekeraar ASR investeert in kantoren bij stations

CC by canadian lover_Wikipedia
Foto canadian lover Wikimedia

In een van de grootste deals op de kantorenmarkt van dit jaar koopt verzekeraar ASR vijftien kantoorgebouwen van het Basisfonds Stationslocaties. Met het aanschaffen van de portefeuille is een bedrag van 275 miljoen euro gemoeid.

Gort: “Portefeuille presteerde goed tijdens crisis”

Waar kantoren langs de snelwegen de laatste jaren minder gewild zijn, is er steeds meer vraag naar kantoorlocaties nabij ov-knooppunten. “Kantoren rondom stations laten een hogere bezettingsgraad en huurprijs zien dan andere locaties”, aldus Dick Gort, ceo van ASR Vastgoed Vermogensbeheer. De vijftien kantoorgebouwen die worden overgenomen door ASR waren in het bezit van het Basisfonds Stationslocaties. De NS was hier grootaandeelhouder van met 51% van de aandelen. Door het beleid van de NS om vastgoed dat niet de reizigers dient af te stoten, kwamen de kantoorpanden beschikbaar voor een overname. Deze vastgoedportefeuille presteerde volgens Gort ook tijdens de crisis prima, met een huidige leegstand van minder dan 10%.

Meer investeringen in kantoren in 2016

Van de vijftien aangeschafte kantoorgebouwen zal ASR er zes meteen weer doorverkopen. De overige negen panden staan in grote steden nabij intercitystations en zullen worden ondergebracht in het nieuwe ASR Dutch Mobility Office Fund. Samen met nog zeven andere toe te voegen kantoren zal dit fonds een waarde van 400 miljoen euro krijgen. Vergeleken met 2015 werd er in de eerste helft van dit jaar veel meer geïnvesteerd in kantoren. Uit cijfers van het CBRE blijkt een toename van 146%. De lage rente wordt aangedragen als een van de voornaamste redenen hiervoor.