Vier op de vijf bouwondernemingen onvoldoende voorbereid op de toekomst

Foto Pixabay

Slechts één op de vijf bouwbedrijven is in technologisch opzicht klaar voor de toekomst. Zij lopen voorop in investeringen in nieuwe technologieën en aanpassingen in de bedrijfsvoeringen. De overige ondernemingen volgen of lopen zelfs achter. Dat laatste geldt voor eveneens één op de vijf bouwbedrijven. Zij moeten digitaliseren, hun winstgevendheid verbeteren en “de vraag rondom toekomstbestendigheid en continuïteit pareren”, aldus Sander Grunewald van KPMG.

Grunewald: “Contrast tussen leiders in de industrie en de rest groot”

“Twee jaar geleden investeerde een beperkt aantal bedrijven in technologie en nog minder ondernemingen profiteerden daarvan”, blikt Grunewald terug op het vorige onderzoek uit 2017. Hij is bij KPMG verantwoordelijk voor de adviesdienstverlening op de bouw- en vastgoedmarkt. “Nu zien we dat sommige bedrijven heel hard zijn gaan lopen en dat het contrast tussen de leiders in de industrie en de rest groot wordt.” KPMG verrichtte het onderzoek onder meer dan tweehonderd bestuurders in de wereldwijde bouwsector. Daaruit bleek dat slechts 20 procent van de ondernemingen toekomstbestendige technologieën in huis heeft. Zij passen ook de bedrijfsvoering op deze technologieën aan door nieuwe kennis, vaardigheden en vormen van bestuur en toezicht in de organisatie te introduceren.

Achterblijvers

De achterblijvers kampen met personeelstekorten, een stagnerende productiviteit, hogere materiaalkosten en innoverende concurrenten. “[Deze factoren] dwingen deze bedrijven om de stap naar innovatie met de inzet van nieuwe technologie te maken”, stelt Grunewald. “De 20 procent van de bedrijven die achterlopen staan voor de cruciale uitdaging digitaal te gaan, hun winstgevendheid te verbeteren en de vraag rondom toekomstbestendigheid en continuïteit te pareren.”

DELEN