Vitesse zegt huur GelreDome op

Foto Pixabay

Voetbalclub Vitesse Arnhem heeft de huur van stadion GelreDome per 1 oktober 2023 opgezegd. De club wil daarmee voorkomen dat de in haar ogen voor Vitesse ongunstige huurovereenkomst automatisch met twintig jaar zou worden verlengd, tot 2043. De opzegging komt vlak voor het het verstrijken van de opzegtermijn van vijf jaar op 1 oktober 2018 en kort nadat Nedstede Leisure Participaties begin deze maand het stadion voor 13,75 miljoen euro overnam van Gelders Stadion/Spes Bona.

De Wit: “We moesten iets doen”

Vitesse is onderhuurder van het stadion en zal opnieuw moeten onderhandelen met hoofdhuurder Exploitatiemaatschappij GelreDome. Clubdirecteur Joost de Wit legt bij Omroep Gelderland uit: “Heel veel andere clubs kunnen 365 dagen gebruikmaken van het stadion en daar dus ook veel extra inkomsten uithalen, maar wij niet”. Hij vindt de huur voor Vitesse ook relatief hoog. “Voor 22 wedstrijden in een seizoen moeten wij ruim 1,8 miljoen euro betalen.” De Wit rekent uit: “Dat is een ton per wedstrijd”. De komende vijf jaar kan de Arnhemse club zeker nog in het stadion blijven spelen, maar ook daarna wil Vitesse niet vertrekken, zij het tegen voordeligere voorwaarden. “We moesten dus iets doen”, aldus De Wit, die uit zegt te zijn op een “evenwichtiger” contract. Hij is niet bang dat Vitesse bij het aflopen van het huurcontract over vijf jaar in de problemen komt. Volgens hem heeft de gemeente bij de bouw van het GelreDome eind jaren negentig het eeuwigdurend speelrecht aan de club toegekend.

Onbegrip bij stadioneigenaar

Michael van de Kuit, topman van Nedstede, wijst erop dat de zaken niet zo simpel zijn. Twee hoogleraren die voor de stadioneigenaar naar het reddingsplan voor Vitesse hebben gekeken, waarin in 2003 de huidige huurovereenkomst werd vastgelegd, komen tot de conclusie dat de club destijds afstand heeft gedaan van alle voorgaande rechten. “Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rij zitten en nemen een groot risico”, laat Van de Kuit aan De Gelderlander weten. Vitesse zou in plaats van de huursom van 1,8 miljoen euro een deel van de eigen inkomsten willen afstaan. Van de Kuit begrijpt niets van dit voornemen, aangezien Vitesse door een vergelijkbare constructie in het verleden ongeveer 3,5 miljoen euro per jaar aan de gemeente kwijt was.