VN-klimaatcentrum wordt gevestigd in Rotterdam en Groningen

Foto Pixabay

In februari van dit jaar maakte Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu bekend dat het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA) in Nederland wordt gevestigd. GCECA wordt opgezet door Nederland in samenwerking met Japan en de Verenigde Naties, met als doel om landen te adviseren hoe zij zich het beste kunnen aanpassen aan klimaatverandering. Met name infrastructuur- en landbouwvraagstukken staan daarbij centraal. Er waren in totaal acht locaties binnen Nederland die in aanmerking kwamen als vestigingsplaats, uiteindelijk is de keuze gevallen op Groningen en Rotterdam.

Dijksma: “Groningen en Rotterdam zetten zich zo wereldwijd op de kaart”

In Rotterdam vestigt het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation zich in een klimaatneutraal drijvend kantoor. De keuze viel op Rotterdam als vestigingsplaats vanwege de internationale bereikbaarheid en de sterke reputatie op het gebied van klimaatadaptatie en de strijd tegen het water. De andere vestiging in Groningen komt in het innovatieve duurzame kantoorgebouw van Energy Academy Europe. Mede dankzij de universiteit en omliggende bedrijven die actief zijn op het gebied van klimaat, werd gekozen voor Groningen als tweede vestigingsplaats. Staatssecretaris Sharon Dijksma stelt dat Nederland met het GCECA laat zien dat het de kennis en kunde in huis heeft om de gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.

Deelnemende partijen

Sinds februari is een werkgroep bezig met het opzetten van het centrum. De locaties werden uitgezocht door vertegenwoordigers van UN-Environment, het ministerie van LenM en adviesbureau Acclimatise. In 2018 zal het GCECA zijn uitgegroeid tot 20 medewerkers. Enkele van de partijen die deelnemen zijn het Planbureau voor de Leefomgeving, National Institute for Environmental Studies, Wageningen University, World Resources Institute, Delta Alliance en nog vele andere klimaatgerelateerde instellingen.

DELEN