Winkels Den Haag mogelijk uur langer open op zon- en feestdagen

Foto Pixabay

De gemeente Den Haag wil het mogelijk gaan maken voor winkels om op zon- en feestdagen tot 11 uur s’avonds open te blijven, een uur langer dan nu is toegestaan. In het voorstel van het college van B&W staan verder ook plannen voor ruimere openingstijden voor avondwinkels en speciale geluidsontheffingen voor horeca. Inwoners hebben nog tot 11 september van het komende jaar om hun mening over het voorstel te geven.

Klein: “de wens van ondernemers en hun klanten”

Volgens wethouder Stedelijke Economie Karsten Klein hebben veel consumenten de behoefte om later op de dag inkopen te kunnen doen. Hij stelt dat de gemeente met dit plan gehoor geeft aan de wensen van zowel de winkeliers als hun klanten. Bovendien dragen ruimere openingstijden bij aan de economische vooruitgang van Den Haag, aldus Klein. Tijdens de crisis bleek de detailhandel een stabiele banenfactor en ook nu gaat het goed met de Haagse winkelsector, waar de leegstand is gedaald tot 4 procent.

Avondwinkels

Naast de nieuwe verruimde algemene openingstijden staan in het voorstel ook plannen om het voor avondwinkels mogelijk te maken om op werkdagen twee uur langer open te blijven, tot 2 uur in de nacht. Op zon- en feestdagen mogen de avondwinkels bovendien vanaf 10 uur ‘s ochtends open. Dit geldt overigens alleen voor avondwinkels in de hoofdwinkelstructuur en niet in woonwijken. Daarnaast moet de gemeente nog beslissen over een voorstel om horeca een aantal keer per jaar een geluidsontheffing voor festiviteiten te verlenen. Het zou hierbij gaan om acht collectieve en vier individuele ontheffingen per jaar. Hiermee wil de gemeente tegemoet komen aan de wensen van de horecaondernemers in de stad. Wanneer de nieuwe regelgeving ingevoerd moet worden is nog niet bekend.

DELEN