Woonboulevard Zoetermeer wordt outletmall

GFDL by Itsramon_Wikipedia
Foto Itsramon Wikimedia

De gemeente Zoetermeer wil met een investering van €30 miljoen het stadshart nieuw leven inblazen. Een belangrijk onderdeel van het plan is het op elkaar laten aansluiten van de nu drie aparte winkelgebieden in het centrum. Ook zijn de eerste stappen gezet voor het herontwikkelen van woonboulevard Het Woonhart naar de Holland Outlet Mall. Het zou daarmee de eerste binnenstedelijke outletmall van Nederland worden.

Wethouder van Leeuwen: “we moeten de stad aantrekkelijk houden.”

De hedendaagse consument begeeft zich steeds minder vaak naar winkelgebieden in de stad, mede door de opkomst van online winkelen. Om klanten te blijven lokken moet er aan de wensen van het winkelpubliek voldaan worden. Dit betekent onder andere zorgen voor meer beleving, aldus wethouder van economische zaken van Zoetermeer Mariëtte van Leeuwen. Uit onderzoek is gebleken dat slechts een klein aantal woonboulevards in Nederland groot en compleet genoeg is om voldoende bezoekers te blijven trekken. Een herontwikkeling van Het Woonhart naar een outletmall moet het centrum van Zoetermeer weer interessanter maken. Bovendien kunnen de andere ondernemingen in de omgeving van deze extra bezoekers mee gaan profiteren. Van Leeuwen: “het kan bestaande winkels in het stadshart samen ruim €20 miljoen extra omzet per jaar opleveren.”

Holland Outlet Mall

Het initiatief voor de herontwikkeling komt van ontwikkelaar Provast en de eigenaren van Het Woonhart. Provast ontving onlangs nog de FGH Vastgoedprijs voor de Markthal in Rotterdam. Volgens het plan wordt de huidige 23.000 m² woonboulevard vervangen door 18.000 m² outlet voor oudere collecties mode van bekende merken. Outletcentra zijn over het algemeen populair onder het winkelende publiek vanwege de hoge kortingen. Als het project succesvol is, kan het oppervlak verder uitgebreid worden tot maximaal 31.000 m². In deze omvang zou de Holland Outlet Mall tussen de 6 en 7 miljoen bezoekers per jaar moeten trekken. Dit moet tussen de 350 tot 700 extra banen opleveren voor de regio.