6 op de 10 banken wil leningenportefeuille huurwoningen uitbreiden

Foto Pixabay

Banken blijven bereid de Nederlandse woningbeleggingsmarkt te financieren, zo blijkt uit onderzoek van Capital Value. Circa 60 procent is geïnteresseerd in het uitbreiden van de leningenportefeuille met huurwoningen, terwijl de rest aan de bestaande portefeuille vasthoudt. Belangrijke factor in het aanhoudende vertrouwen is het tekort aan betaalbare woningen in het sociale of middeldure huursegment.

Snijders: “Voorkomen dat planontwikkeling na 2021 in gevaar komt”

Voor het onderzoek deed Capital Value rondvraag onder de belangrijkste financiers, uit binnen- en buitenland, die op de Nederlandse vastgoedmarkt samen ongeveer 60 miljard euro aan leningen hebben uitstaan. Allen gaven aan bestaande woningen te financieren. 60 procent was daartoe ook bereid als het nieuwbouwprojecten betrof. “Het is positief dat naast de pensioenfondsen ook belangrijke financiers bereid zijn projecten te financieren die op korte termijn gebouwd kunnen worden”, stelt Marijn Snijders, directeur van Capital Value. “Om het oplopende tekort tegen te gaan, moeten we voorkomen dat de bouwproductie terugvalt”, kijkt hij vooruit. “Gelet op het woningtekort en het kabinetsbeleid om 75.000 woningen per jaar toe te voegen, moeten we juist nu voorkomen dat de planontwikkeling na 2021 niet in gevaar komt”, waarschuwt Snijders.

Veel bestaande en nieuwe investeerders

Capital Value ziet het vertrouwen van de financiers bevestigd in de transacties sinds Nederland halverwege maart in intelligente lockdown ging. Het sindsdien in Nederlandse huurwoningen geïnvesteerde bedrag berekent Capital Value op meer dan 1 miljard euro. “Veel bestaande investeerders blijven aankopen en ook zien we nieuwe toetreders”, aldus Snijders. “Door de grote vraag is er nauwelijks tot geen sprake van een prijsdrukkend effect bij transacties van de afgelopen weken.”

DELEN