75 procent van woningverkopers heeft voorkeur voor particulier boven belegger

Foto Pixabay

Driekwart van de woningeigenaren met een verkoopintentie verkiest een particuliere koper boven een belegger. Desondanks verkoopt ongeveer de helft zijn huis al bij een prijsverschil van 10.000 euro of minder toch aan laatstgenoemde. Naarmate de verkoopintentie concreter wordt, wordt de hoogte van het bod bovendien bepalender. Dat zijn enkele bevindingen van funda, na onderzoek onder de eigen gebruikers.

Hoogste bod

Iets meer dan de helft, 56 procent, van de mensen die hun woning willen verkopen, zegt er belang aan te hechten dat de koper ook de nieuwe bewoner is. Circa een op de vijf van alle respondenten, 22 procent, stelt zijn woning in geen geval aan een belegger te verkopen. Dat geldt voor zowel de woningeigenaren met een verkoopintentie, als zonder dat voornemen. Daaraan houden zij bovendien ook vast wanneer een belegger het hoogste bod doet. Het merendeel van de respondenten zwicht daarentegen als het bod maar hoog genoeg is. Voor circa de helft is dat al het geval bij een prijsverschil van 10.000 euro of minder. Tweederde gaat overstag als dat verschil oploopt tot 50.000 euro. Bovendien geldt, hoe concreter de verkoopintentie, des te meer respondenten kiezen voor het hoogste bod. Dat percentage loopt op van 44 naar 54 procent.

Schevernels: “Woningverkopers bewuster van prijsopdrijvend effect”

Toch wijst funda vooral op het solidaire element dat uit de onderzoeksresultaten is te destilleren. “Wij zien in ons onderzoek dat woningverkopers het belangrijk vinden aan wie ze hun woning verkopen en dat ze de voorkeur geven aan iemand die er ook zelf gaat wonen”, aldus CEO Quintin Schevernels. “Dit wijst erop dat ook woningverkopers, die zelf ook vaak weer kopers zijn, zich bewuster worden van het prijsopdrijvende effect van verkoop aan beleggers voor verhuur en dat zij in toenemende mate bereid zijn hier rekening mee te houden.”

DELEN