Aantal mensen dat een woning zoekt buiten de stad neemt toe

Foto Pixabay

Wonen in de stad wordt minder populair: Nederlanders zijn steeds meer op zoek naar een woning met veel buitenruimte en geven hierdoor vaker de voorkeur aan een woning buiten de stad. Alhoewel er nog steeds veel naar woningen in steden wordt gezocht, is het aantal mensen dat een woning zoekt buiten de stad harder aan het toenemen. Dat blijkt uit platformcijfers van huizensite Funda. Vooral in de provincies Groningen en Friesland zoekt men het platteland op. Daar nam de concurrentie per beschikbare woning het meeste toe. Zo werd in Groningen gemiddeld 167 % meer contact opgenomen met een makelaar per te koop aangeboden woning en in Friesland 141%. 

Sfeer, rust en buitenruimte

Ook in 2021 trekken Nederlanders naar de dorpen toe, zo blijkt uit de Funda index van afgelopen februari. Een belangrijke reden voor veel mensen om uit de stad te trekken is het verlangen naar een grotere buitenruimte. Ook de sfeer en rust die een dorp te bieden heeft waren belangrijke beweegredenen voor Nederlanders om uit de grote steden te trekken.

Quintin Schevernels: “Almere één van de groeigemeentes van Nederland” 

Volgens Quintin Schevernels, CEO van Funda, was deze verandering te verwachten. Bij Funda houden ze met de funda index nauwlettend de stand van wonend Nederland in de gaten: ‘Vorig jaar speculeerden we over een trek van stad naar dorp door de aanhoudende woningkrapte en nu zien we dit nadrukkelijk terug in onze cijfers. In gebieden buiten de grote steden is de concurrentie flink toegenomen.’  Uit hun cijfers blijkt dat in 2020 94% meer naar een woning buiten de randstand werd gezocht dan in 2019. Alhoewel in de meeste steden het aantal woningzoekers minder hard is gestegen dan voorheen, is er nog steeds sprake van een enorme groei: In 2020 is de zoektocht naar een woning in deze steden met 57% gestegen. Een stad springt er echter tussen uit. Schervernels:‘ Almere is hier de vreemde eend in de bijt, waar contactaanvragen met een makelaar met 100% toenamen. Niet toevallig één van de groeigemeentes van Nederland met volop ambitie.’

DELEN