Aanwezigheid topuniversiteiten verhoogt kantoorwaarden in wereldsteden

Foto via Pixabay

Steden met een topuniversiteit zien een premie van 58% in de kapitaalwaarde van hun kantorenvoorraad, zo meldt Savills. Uit een analyse die is uitgevoerd voor Impacts, het wereldwijde onderzoeksprogramma van de internationale vastgoedadviseur, blijkt dat de kapitaalwaarde van kantoren in belangrijke wereldsteden met een QS Top 200 universiteit gemiddeld US$672 per sq ft (circa €6.584,76 per vierkante meter) bedraagt, 58% hoger dan de US$425 per sq ft (circa €4.160,63 per vierkante meter) van steden zonder universiteit. De aanwezigheid van topuniversiteiten is sterk verbonden met hogere kapitaalwaarden van kantoren, aldus Savills.

Kantoren bij universiteiten duurder door talent

Het belang van topuniversiteiten wordt onderstreept door Steve Lang, hoofd life science research bij Savills, die opmerkt dat bedrijven graag in de buurt zijn van het beste talent, dat vaak afkomstig is van deze onderwijsinstellingen. Dit resulteert in een concurrentie om de beste kantoren en laboratoriumruimte, wat leidt tot een stijging van de waarde van commercieel vastgoed. Dit creëert op zijn beurt een opwaartse spiraal, waarbij de groei en prestaties van de universiteit worden gestimuleerd en er meer eersteklas commerciële ruimte wordt gecreëerd.

In dit verband benadrukt Paul Tostevin, directeur van Savills World Research, dat bedrijven die op zoek zijn naar toptalent een balans moeten vinden. De kosten voor het aannemen en behouden van de beste afgestudeerden kunnen sterk variëren, afhankelijk van de locatie. Populaire steden zoals San Francisco, Silicon Valley en Boston, waar het gemiddelde salaris van wetenschappers ruim boven de $100.000 ligt, trekken veel gevraagde individuen aan. Dit heeft een positief effect op kantoorhuren en kapitaalwaarden, wat gunstig is voor investeerders. Echter, dit kan een uitdaging vormen voor kleine en groeiende bedrijven die hun kosten willen minimaliseren.

Wouter van ’t Grunewold: “Amsterdam staat op plek 20 van de ranglijst.”

Wouter van ‘t Grunewold, Market Intelligence analist bij Savills in Nederland, merkt op dat Amsterdam op de 20e plaats staat in de ranglijst van Savills World Research. Met twee top 200 universiteiten, de UvA en de VU, beschikt Amsterdam over sterke onderwijsinstellingen. Op lokaal niveau is er echter geen waardeverhogend effect van de rangschikking van de universiteiten. Andere Nederlandse steden zoals Utrecht, Groningen en Rotterdam staan hoger op de ranglijst, maar hebben niet per se hogere kantoorwaarden. Desalniettemin is de aanwezigheid van talent uit universiteiten een belangrijke drijfveer voor gebruikers in de kantorenmarkt en bioscience/lifescience parken, ook in Nederland.

DELEN