ABN AMRO: ‘Volgend jaar prijsdaling op woningmarkt door coronavirus’

Foto Freepik

Nog dit jaar vlakt als gevolg van de coronacrisis de stijging van de huizenprijzen af, verwachten economen van ABN AMRO. Het aantal verkopen daalt sterk, waarop in 2021 een daling van het gemiddelde prijspeil inzet. Over hoe groot die daling zal zijn, doen de economen in de Woningmarktmonitor geen uitspraken.

Bokeloh: “Gegeven de onzekerheid is de richting aangeven het hoogst haalbare”

“Gegeven de onzekerheid over de duur van de voorzorgsmaatregelen ter beteugeling van het virus, heeft het weinig zin ramingen af te geven voor de huizenprijzen en de woningaankopen”, stelt econoom Philip Bokeloh. “Het hoogst haalbare is de richting aangeven.” Bokeloh wijst op het aantal woningverkopen als belangrijk signaal: “Een afzwakking van de woningmarkt manifesteert zich doorgaans eerst in de woningaankopen, pas daarna in het prijspeil.” Aangezien naar verwachting het aantal ontslagen – en daarmee het besteedbaar inkomen – daalt, de interesse onder vastgoedbeleggers terugloopt en de hypotheekrente verder stijgt, zijn de vooruitzichten volgens Bokeloh somber. “Wij houden rekening met een scherpe daling van het aantal woningaankopen dit jaar en een iets minder scherpe daling volgend jaar.”

Daling in 2021

Het effect op de huizenprijzen volgt met enige vertraging. “De prijzen zullen dit jaar gemiddeld nog een bescheiden stijging vertonen”, aldus Bokeloh. “Dat komt vooral door het zogenaamde overloopeffect: de forse prijsstijging van vorig jaar werkt door in het gemiddelde prijsniveau van dit jaar.” Maar, in 2021 wordt de impact van de coronacrisis ook in het prijspeil zichtbaar en zullen de huizenprijzen dalen. Komt die verwachting uit, dan is dat de eerste keer sinds 2014. Koopwoningen werden sindsdien elk jaar duurder, met in 2019 voor het eerst een gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning die hoger lag dan 300.000 euro.

DELEN