Amsterdam grootste datacenterlocatie van Europa

Foto Freepik

Amsterdam is de grootste datacenterlocatie van Europa, blijkt uit onderzoek van Cushman & Wakefield. Op wereldniveau neemt de hoofdstad een zevende positie in. Belangrijke factoren in de populariteit van Amsterdam als vestigingslocatie zijn de sterke lokale toegang tot grote cloudservices, de omvangrijke en uitdijende markt, de politieke stabiliteit en het ontbreken van aardbevingen.

Gnocchi: “Samenwerking tussen operators en de overheid van groot belang”

De wereldwijde top tien bestaat naast Amsterdam uit zeven Amerikaanse steden of regio’s, Singapore (6) en Londen (10). “Amsterdam is een belangrijke en gediversifieerde continentale zakelijke hub die enorm in de belangstelling staat van operators in de Verenigde Staten en Europa”, legt Sonny Gnocchi de Europese koppositie van Amsterdam uit. Gnocchi is specialist Datacenters bij Cushman & Wakefield. “Om deze sterke positie op de lange termijn te kunnen behouden is samenwerking tussen operators en de overheid van groot belang om te kunnen blijven zorgen voor voldoende capaciteit op het energienet voor deze servers”, benadrukt hij. Deze energiebehoefte van de datacenters vormt naar verwachting de grootste uitdaging voor de toekomst.

Snelle veranderingen

Datacenters zijn volgens Cushman & Wakefield van een nichemarkt getransformeerd tot een hoeksteen van de huidige informatie-economie. De voorbije tien jaar is meer dan honderd miljard dollar in deze markt geïnvesteerd. “Beleggers kijken in toenemende mate naar investeringen in datacenters vanwege de groter wordende vraag naar dataopslag en connectiviteit maar ook omdat er in dit segment langjarige huurcontracten worden aangegaan”, aldus Gnocchi. Deze stabiliteit is onder meer belangrijk voor beleggers, omdat zij het langetermijnpotentieel moeten kunnen inschatten in een snel veranderende sector. Cushman & Wakefield verwacht dat de top 15 wereldwijde markten voor datacenters ook de komende jaren nog zeer concurrerend zullen blijven.

DELEN