Amsterdam voorop in waardetoename kantoorvastgoed

Foto Pixabay

De waarde van het Amsterdamse kantooroppervlak nam in het afgelopen kwartaal met ruim een kwart toe. Daarmee laten de kantoren in de hoofdstad wereldwijd de grootste waardestijging zien, berekende JLL. Dit gaat gepaard met een stijging van de huurprijzen.

Bertens: “De schaarste aan kantoren neemt toe”

Na Amsterdam kenden kantoren in Madrid, Berlijn en Milaan de sterkste waardetoenames, met respectievelijk 18,5, 15,9 en 13,9 procent. De 27,4 procent van Amsterdam stijgt hier aanzienlijk bovenuit. Het onderzoek werd uitgevoerd door JLL, dienstverlener op het gebied van commercieel vastgoed en investeringsmanagement. Sven Bertens is Head of Research & Strategy bij de Nederlandse tak van deze Brits-Amerikaanse multinational. “De schaarste aan kantoren neemt hand over hand toe, voor zowel beleggers als gebruikers”, legt hij uit. “De huidige schaarste maakt dat de huurprijzen van kantoren stijgen, terwijl nieuwbouw pas in 2021 en 2022 op de Amsterdamse markt komt.” Hij verwacht dan ook dat de waardestijging nog wel even aanhoudt, onder meer vanwege het tekort aan nieuwbouw, de economische voorspoed en de stabiliteit van de rentekoersen.

Huur stijgt in steden

De schaarste aan beschikbare kantoorruimte blijft niet beperkt tot Amsterdam, maar is ook zichtbaar in Rotterdam, Den Haag en Utrecht. “In al die steden zien we dat er een schaarste aan kantorenvastgoed is ontstaan”, aldus Bertens. Met name rond treinstations groeien de huurprijzen hard. Wie een kantoor in deze steden wil huren moet volgens Bertens creatief zijn. De lage leegstand beperkt immers de keuze. “Toch zijn er verschillende opties: blijven zitten, uitwijken naar de periferie of in zee gaan met één van de vele flexibele kantooraanbieders in de stad.” Met name deze laatste optie wordt steeds belangrijker. “Zij nemen een steeds groter deel van de dynamiek op de Amsterdamse markt voor hun rekening.”

DELEN