Buck Consultants International: ‘Logistieke vastgoedmarkt krimpt dit jaar met 28 tot 38 procent’

Foto Pixabay

De Nederlandse logistieke vastgoedmarkt krimpt in 2020 met 28 tot 38 procent. Dat verwacht vastgoedadviseur Buck Consultants International op basis van een peiling onder marktspelers. Desondanks zijn de verwachtingen op de middellange termijn positief: e-commerce blijft groeien en naar verwachting hebben huidige en toekomstige huurders meer ruimte nodig.

900.000 tot 1.200.000 vierkante meter minder opname

Het opnamevolume was in 2019 nog tot grote hoogte opgelopen. Van de 3,1 miljoen vierkante meter van vorig jaar gaat in 2020 door het coronavirus mogelijk ruim een miljoen vierkante meter af. Buck Consultants International ondervroeg de belangrijkste logistieke vastgoedontwikkelaars en -beleggers van Nederland, waarmee het naar eigen zeggen 80 tot 90 procent van de markt afdekte. “De marktpartijen geven aan dat voor dit jaar een afname van 28 procent wordt verwacht als de situatie in augustus normaliseert”, aldus René Buck, directeur van Buck Consultants International. “Wordt dat pas begin volgend jaar, dan zakt het opnamevolume naar 1,9 miljoen vierkante meter, wat een forse afname is van bijna 40 procent.” De mate van krimp lijkt dan ook voornamelijk afhankelijk van het moment waarop de situatie omtrent het coronavirus normaliseert.

Buck: “Logistiek vastgoed is en blijft een gewilde beleggingscategorie”

Desondanks blijft logistiek vastgoed volgens René Buck een gewilde beleggingscategorie. Het gemiddelde bruto aanvangsrendement, 4,25 procent aan het begin van 2020, nam ondanks de coronacrisis toe, zij het beperkt met 25 tot 30 basispunten. Bovendien verwacht een derde van de ondervraagde bedrijven dat huidige en toekomstige huurders in de komende 30 maanden meer logistieke ruimte nodig gaan hebben. Ongeveer de helft van de huurders heeft naar verwachting gelijke hoeveelheid bedrijfsruimte nodig, terwijl bij slechts één op de vijf een afname van 10 tot 25 procent wordt voorzien.