Burgemeester van Hardenberg wil Tesla fabriek

CC by Mariordo Wikipedia
Foto Mariordo Wikimedia

Tesla Motors is een producent van elektrische auto’s en aandrijvingen uit de Verenigde Staten. In 2015 werd met de bouw gestart van een eerste zogenaamde Gigafactory voor accu’s in de Amerikaanse staat Nevada. Nu zijn er plannen voor een tweede Gigafactory waar ook volledige auto’s worden geproduceerd, ditmaal in Europa. Als het aan de burgemeester van Hardenberg ligt komt deze in de regio bij Hardenberg, Coevorden, Emmen en Hoogeveen te liggen.

Burgemeester Snijders: “Tesla moet eerst kiezen voor een land”

Burgemeester Peter Snijders van het Overijsselse Hardenberg ziet kansen voor het aantrekken van de Tesla fabriek, zeker nu Groot-Brittannië na de Brexit waarschijnlijk minder aantrekkelijk is. Iets wat in het voordeel spreekt van de regio in het oosten van Nederland is het arbeidsproject Vierkant voor Werk, waarmee circa 700 werklozen of met werkloosheid bedreigde arbeidskrachten van werk worden voorzien. Hiervoor wordt een investeringsfonds ter waarde van 12 miljoen euro gevormd, waar Tesla van zou kunnen profiteren. Volgens Snijders zal minister Kamp zich echter eerst sterk moeten maken voor ons land, voordat er naar specifieke regio’s zal worden gekeken. Andere gegadigden uit binnen- en buitenland willen ook een bid doen.

Tesla Motors

Tesla Motors werd in 2003 opgericht door Martin Eberhard en Marc Tarpenning. Later stapte Elon Musk, mede-oprichter van betaaldienst PayPal, in het project met een grote investering. Hij is de huidige CEO van het bedrijf. Als de Tesla fabriek in Nederland wordt gebouwd, zal het niet de eerste vestiging van Tesla Motors in Nederland zijn. Sinds 2013 is het Europese hoofdkwartier in Amsterdam gevestigd. In Tilburg staat bovendien het assemblage- en distributiecentrum van Tesla voor de Europese markt.